ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 30 δισ. δολ. εκτός ΗΠΑ από Google

Επενδύσεις 30 δισ. δολ. εκτός ΗΠΑ από Google

Σε εξαγορές ξένων εταιρειών ή πατεντών υψηλής τεχνολογίας αναμένεται να επενδύσει η Google 30 δισ. δολάρια. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) είχε ρωτήσει την Google πώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα 34,5 δισ. δολάρια, τα οποία έχει αποκομίσει από τις δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ.

Σχεδόν το ήμισυ των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό και το υπόλοιπο από την αμερικανική αγορά.

Η εταιρεία διερευνά νέα πεδία, όπως εκείνα του hardwear, ενώ βρίσκεται κοντά στο να κλείσει τουλάχιστον μία μεγάλη συμφωνία εξαγοράς. Πέραν τούτου, η Google τόνισε ότι στοχεύει «κάποια μέρα να τοποθετεί τις διαφημίσεις της στα ψυγεία, στους πίνακες των αυτοκινήτων, στους θερμοστάτες, στα γυαλιά και στα ρολόγια, μεταξύ άλλων».

Σύμφωνα με τους Financial Times, παρά τις υπερμεγέθεις διεθνείς φιλοδοξίες της Google, οι αξιωματούχοι της SEC προειδοποιούν την ίδια, και συνολικά τον κλάδο, ότι παρατηρείται έλλειψη σε μεγάλες και διαθέσιμες προς εξαγορά επιχειρήσεις εκτός ΗΠΑ στον χώρο του Διαδικτύου.

Η Google έχει δεχθεί σκληρή κριτική, επειδή διατηρεί πολλά από τα διαθέσιμά της κεφάλαια εκτός συνόρων.

Επιπλέον, όπως και άλλοι παγκόσμιοι κολοσσοί, ωφελείται από μία αμφιλεγόμενη διεθνή στρατηγική φοροαποφυγής, η οποία προβλέπει χαμηλό συντελεστή φορολογίας σε υπεράκτια κέρδη. Εάν η Google διατηρήσει το ρευστό της μονίμως εκτός συνόρων, τότε δεν θα διατρέξει τον κίνδυνο εμπλοκής με τις οικονομικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ και αναδρομική φορολόγηση. Eτσι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι διερευνούν το πώς θα χρησιμοποιήσει μακροπρόθεσμα το διαθέσιμο ρευστό. Υπό τις πιέσεις αυτές, η Google επιταχύνει τη διαδικασία εξαγορών, όπως με την πρόσφατη απόκτηση της κατασκευάστριας ψηφιακών θερμοστατών της Nest Labs με έδρα την Καλιφόρνια και τίμημα 3,2 δισ. δολάρια. 

«Η Google κατηγοριοποιεί και συγκεντρώνει δεδομένα στο Διαδίκτυο, τα οποία στη συνέχεια πουλάει», επισημαίνουν αναλυτές. «Οτιδήποτε εμπλουτίσει τη στρατηγική αυτή, αποτελεί δυνάμει στόχο εξαγοράς».