ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα πρόσκληση από την κινεζική κυβέρνηση σε ξένους επενδυτές

s23_kina-nomisma_2305
s23_kina-nomisma_2305--2

Σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα ανοίγματος της κινεζικής οικονομίας στον ιδιωτικό τομέα προχώρησε χθες το Πεκίνο, καλώντας τους επενδυτές να συμμετάσχουν σε 80 εθνικά σχέδια μείζονος κλίμακας που θα καλύπτουν τους τομείς της ενέργειας, της πληροφορίας και των υποδομών. Η χώρα δρομολογεί, έτσι, το μακρόπνοο σχέδιό της για αναβάθμιση του ρόλου των αγορών σε διάφορους τομείς της οικονομίας της όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια, η αιολική ενέργεια και οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου που μέχρι προσφάτως κατείχαν οι κολοσσοί των κρατικών μονοπωλίων. Από τα 80 αυτά σχέδια, σχεδόν το 1/3 αφορά υποδομές μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου ενός αυτοκινητοδρόμου στο Πεκίνο και ενός σιδηροδρομικού δικτύου που συνδέει τη νοτιοανατολική πόλη Τσανγκτσούν με την αυτόνομη περιοχή της ενδοχώρας της Μογγολίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη πρόσκληση που απευθύνει σε επενδυτές του ιδιωτικού τομέα το Πεκίνο και συγκεκριμένα η Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού και Μεταρρυθμίσεων. Εχει προηγηθεί τον Αύγουστο του 2013 ανάλογη πρόσκληση για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε 126 αστικά σχέδια υποδομών, που περιελάμβαναν το σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο της χώρας, τις αποχετευτικές εγκαταστάσεις, τη διάθεση των λυμάτων και τον τομέα της θέρμανσης. Οπως τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κεκιάνγκ, τον περασμένο μήνα όταν εξέφρασε την πρόθεση του Πεκίνου να επιτρέψει τις ιδιωτικές επενδύσεις στα 80 σχέδια, στο εγγύς μέλλον η Κίνα θα ανοίξει στους ιδιώτες επενδυτές περισσότερους τομείς της οικονομίας της όπως οι εταιρείες κοινής ωφελείας, τα αεροδρόμια και οι τομείς εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Οπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Κίνα, το Πεκίνο αντιμετωπίζει μείζον οικονομικό δίλημμα: επιδιώκει μεν την αύξηση των δαπανών για έργα υποδομής προκειμένου να τονώσει την επιβραδυνόμενη οικονομική ανάπτυξη αλλά παράλληλα θέλει να αποφύγει να επιβαρύνει με νέα επισφαλή δάνεια τις κινεζικές τράπεζες, καθώς αυτές αγωνίζονται να εξισορροπήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που δόθηκαν στη διετία 2009-2010 των μεγάλων έργων υποδομής. Σημειωτέον ότι ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές επικρίνουν ως αναποτελεσματικές τις επενδύσεις κρατικών επιχειρήσεων και αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν συσσωρεύσει χρέος ύψους τριών τρισ. δολαρίων.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, τα ανοίγματα του Πεκίνου σε ξένους επενδυτές, έχει προηγηθεί τον Μάρτιο η απόφαση της κινεζικής ηγεσίας να αυξήσει το επιτρεπόμενο ποσοστό συμμετοχής των ξένων στο χρηματιστήριο της Σαγκάης στο 30%, από το ώς τώρα υφιστάμενο όριο του 20%. Η απόφαση συνδυάστηκε με ανακοίνωση του χρηματιστηρίου της Σαγκάης ότι οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν εφεξής να διαπραγματεύονται ομολογίες που έχουν τη στήριξη ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Παράλληλα, το Πεκίνο εντατικοποιεί τις προσπάθειές του για αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου του γουάν, έτσι στις αρχές Μαΐου ανακοινώθηκε ότι η γερμανική τράπεζα KfW εξέδωσε ομόλογα σε γουάν που θα είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Είχε προηγηθεί σχετική συμφωνία ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες Κίνας και Γερμανίας Τον ίδιο μήνα η τράπεζα της Κίνας συνήψε συμφωνία με την Τράπεζα της Αγγλίας για την εκκαθάριση συναλλαγών σε γουάν στο Λονδίνο. Εξάλλου από τον Δεκέμβριο του 2008 και μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας συνήψε 19 συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με διάφορες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο. Οι πλέον πρόσφατες ήταν εκείνες που συνήψε τον Οκτώβριο με τη Βρετανία, την ΕΚΤ και τη Σιγκαπούρη για άμεσες ανταλλαγές γουάν με στερλίνες, με ευρώ και με δολάρια Σιγκαπούρης. Οι συμφωνίες αυτές είναι και αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για συναλλαγές στο κινεζικό νόμισμα.