ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικά σημάδια από τον PMI για την παγκόσμια ανάπτυξη

s23_oikonomia-kosmos_2305
s23_oikonomia-kosmos_2305--2

Βελτίωση εμφανίζει εν γένει η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, όπως αποτυπώνεται στους Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) του Μαΐου για την Ευρωζώνη, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ειδικότερα, στην ανομοιογενή ανάκαμψη της Ευρωζώνης η Γερμανία είναι και πάλι η κινητήρια δύναμη, η οποία αντισταθμίζει την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας σε άλλες χώρες. Η Γαλλία και η Ιταλία, συγκεκριμένα, είδαν τους δικούς τους δείκτες να αποδυναμώνονται.

Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ Μαΐου της Ευρωζώνης, πάντως, διαμορφώθηκε στις 53,9 μονάδες, ελαφρά χαμηλότερα από τις 54 μονάδες του Απριλίου και σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, ο ειδικότερος ΡΜΙ των υπηρεσιών εμφάνισε άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο τριετίας τον Μάιο, ενώ, αντιθέτως, ο κλαδικός δείκτης της βιομηχανίας εξασθένησε.

Ο Κρις Γουίλιαμσον, οικονομολόγος της Markit Economics, η οποία συγκεντρώνει τα δεδομένα για την κατάρτιση των προαναφερθέντων δεικτών, υπογράμμισε πως «τον σοβαρότερο προβληματισμό δημιουργεί η Γαλλία, η οποία επαληθεύει το προσωνύμιο “ασθενής της Ευρώπης” με συρρίκνωση του PMI της, ενώ η Γερμανία έχει εύρωστη ανάπτυξη και η λοιπή Ευρωζώνη παρουσιάζει την καλύτερη επίδοσή της από τα μέσα του 2007 και μετά».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε προσφάτως πως τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος είναι προβληματισμένα με τις προοπτικές του χαμηλού πληθωρισμού και τάσσονται υπέρ της περαιτέρω χαλάρωσης των επιτοκίων.

Εκτός Ευρωζώνης τα προκαταρκτικά στοιχεία σχετικά με τους Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) σε ΗΠΑ και Κίνα ενισχύθηκαν, αποτυπώνοντας τάσεις βελτίωσης και σταθεροποίησης, αντίστοιχα.

Βέβαια, στην Κίνα, ο ΡΜΙ ανήλθε στα υψηλότερα 5μήνου, αλλά παρέμεινε κάτω των 50 μονάδων, σε επίπεδα που φανερώνουν συρρίκνωση. Ενισχύθηκε από τις 48,1 μονάδες τον Απρίλιο στις 48,3 μονάδες τον Μάιο. Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες βελτιώθηκαν. Τέλος, στις ΗΠΑ ο προκαταρκτικός ΡΜΙ στη μεταποίηση ενισχύθηκε τον Μάιο άνω των προβλέψεων λόγω υψηλότερης παραγωγής. Οι δε αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις, αποτυπώνοντας την ανομοιογενή πορεία της αγοράς εργασίας.