ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό επιτόκιο

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, στο 9,5% από το 10%, προχώρησε χθες η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρώτη φορά από τις αρχές του 2014. Βασικός της στόχος είναι να κατορθώσει να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της γειτονικής χώρας, ενώ δέχεται ισχυρές πολιτικές πιέσεις να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική.

Ειδικότερα, το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας μειώθηκε από το 10% στο 9,5%, ενώ το επιτόκιο δανεισμού μιας ημέρας παρέμεινε αμετάβλητο στο 8%. Αναφορικά δε με το επιτόκιο χορηγήσεων, έμεινε και αυτό στα ίδια επίπεδα του 12%.

Βέβαια, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές και οικονομολόγους, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμενόταν να μην παρέμβει στα επιτόκια εν γένει. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός αναλυτών εκτιμούσαν πως η αρμόδια Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της τράπεζας θα μείωνε είτε το διατραπεζικό επιτόκιο χορηγήσεων είτε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας κατά 50 μονάδες βάσης. Κίνητρο αυτής της απόφασης θα ήταν η επιβράδυνση του ρυθμού χορήγησης δανείων, καθώς και η σταδιακή σταθεροποίηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Ο δείκτης του πληθωρισμού στην Τουρκία σημείωσε άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, στο 9,38%, τον Απρίλιο εν συγκρίσει με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξήσεις των τιμών τροφίμων. Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 8,39%. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Ερντεμ Μπατσί, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «η υποχώρηση του πιστωτικού ρίσκου και η βελτιωμένη προοπτική του πληθωρισμού σημαίνουν πως έχει περιθώρια να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων».