ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάρτι στις αγορές Ιταλίας και Γερμανίας

s30_omologa-xrimatist_2705
27s1rents100

Μπορεί τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα να διπλασίασαν τη δύναμή τους στις εκλογές της Κυριακής, ωστόσο οι ευρωπαϊκές αγορές μάλλον επέλεξαν να εστιάσουν στη γενικότερη εικόνα: τα κόμματα που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθούν να ελέγχουν το 70% των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεγάλα κέρδη κατέγραψε χθες το χρηματιστήριο του Μιλάνου αλλά και η αξία των ιταλικών κρατικών ομολόγων, κάτι που παρέσυρε προς τα επάνω και τα ομόλογα των υπολοίπων χωρών της «περιφέρειας».

Θρίαμβος Ρέντσι

Η σαρωτική νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος του νεαρού πρωθυπουργού κ. Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία (41%) εδραίωσε τη θέση του στην πολιτική σκηνή και ερμηνεύτηκε ως έγκριση των Ιταλών προς τα μεταρρυθμιστικά σχέδιά του, εκτιμάει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg. To κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia του κ. Μπερλουσκόνι και η ακδοδεξιά Λέγκα του Βορρά που κατέβηκαν στις εκλογές με καθαρά αντιευρωπαϊκά συνθήματα καταποντίστηκαν λαμβάνοντας μόλις 16,8% και 6,2%, αντίστοιχα. Το ιταλικό δεκαετές ομόλογο ενισχύθηκε σημαντικά χθες με την απόδοσή του (κινείται αντίθετα προς την αξία) να υποχωρεί κατά 17 μονάδες βάσης (0,17%) και να διαμορφώνεται νωρίς το βράδυ στο 2,98%. Την ίδια στιγμή το χρηματιστήριο του Μιλάνου έκλεινε ενισχυμένο κατά 3,61%. Γενικότερα η περιφέρεια ευνοήθηκε από τη νίκη Ρέντσι, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων όλων των χωρών να υποχωρούν σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και με τα χρηματιστήριά τους να ενισχύονται. Στην Ισπανία, τόσο το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (26%) όσο και οι Σοσιαλιστές (23%) δέχτηκαν ισχυρά πλήγματα και για πρώτη φορά στην ιστορία συγκεντρώνουν αθροιστικά λιγότερο από το 50% των ψήφων. Ωστόσο, η ήττα των Σοσιαλιστών της αντιπολίτευσης θεωρήθηκε ως ψήφος ανοχής προς την κυβέρνηση του κ. Μαριάνο Ραχόι, με αποτέλεσμα η απόδοση των ισπανικών δεκαετών ομολόγων να υποχωρεί χθες κατά 11 μονάδες βάσης στο 2,89% και το χρηματιστήριο της Μαδρίτης να κλείνει με άνοδο 1,22%.

Στην Πορτογαλία η κεντροαριστερή αντιπολίτευση κέρδισε το 31,5% και η κεντροδεξιά κυβέρνηση του κ. Πέντρο Πάσος Κοέλιο έλαβε το 27,7%, συσχετισμός δυνάμεων που δεν θεωρείται ότι θα επιφέρει δραστική αλλαγή στην πολιτική σκηνή της χώρας. Η απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησε χθες κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,67% και των ελληνικών δεκαετών η απόδοση υποχώρησε κατά 19 μονάδες βάσης στο 6,25%, ενώ το χρηματιστήριο της Λισσαβώνας έκλεισε με άνοδο 1,02% και της Αθήνας με άνοδο 2,27%. Στη δε Γερμανία η επικράτηση στις ευρωεκλογές των Χριστιανοδημοκρατών της κ. Αγκελα Μέρκελ οδήγησε τον δείκτη DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης σε άνοδο κατά 1,28% και σε νέο ιστορικό ρεκόρ. «Τα εκλογικά αποτελέσματα είναι θετικά, ιδίως για την Ιταλία και την Ελλάδα, όπου τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θ’ αποτελούσαν πανίσχυρη απειλή για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και την επιστροφή των διεθνών επενδυτών» εξηγεί στο Bloomberg ο κ. Αλμπέρτο Γκάλο της Royal Bank of Scotland.

Δήλωση Ντράγκι

«Το εκλογικό σώμα αναζητεί απαντήσεις στ’ “ακανθώδη ερωτήματα” της ανάπτυξης και της απασχόλησης» σχολίασε την Κυριακή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι, την επόμενη κίνηση του οποίου περιμένουν οι αγορές στις 5 Ιουνίου. Για τον κ. Σμίντινγκ το εκλογικό αποτέλεσμα ενισχύει την εκτίμηση ότι το αντιευρωπαϊκό κλίμα θα υποχωρήσει τα επόμενα χρόνια, καθώς θα εδραιώνεται η ανάκαμψη και θ’ αρχίσουν ν’ αποδίδουν καρπούς οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν την περίοδο της κρίσης.