ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανησυχία Ντράγκι για την ανάπτυξη, έτοιμος για λήψη δραστικών μέτρων

Ανησυχία Ντράγκι για την ανάπτυξη, έτοιμος για λήψη  δραστικών μέτρων

Στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού και στην εφαρμογή ακόμη και προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπισή του αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο ομιλίας που έδωσε χθες στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Επανέλαβε εμφατικά, δε, πως παραμένει επιλογή της ΕΚΤ η δρομολόγηση ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων από τράπεζες σε ευρεία κλίμακα, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα στην υιοθέτηση μιας γενναιόδωρης νομισματικής πολιτικής στα πρότυπα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed). Ενισχύονται, ως εκ τούτου, οι πιθανότητες να υιοθετηθεί ένα πακέτο μέτρων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη στις 5 Ιουνίου, υπολογίζουν οικονομικοί αναλυτές. Σ’ αυτό το πακέτο υπολογίζεται πως θα περιλαμβάνεται η μείωση των επιτοκίων, η αγορά ομολόγων από εμπορικές τράπεζες και η παροχή φθηνών δανείων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουν διαμορφωθεί οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών στην Ευρωζώνη μέσα στο 2016 από τους οικονομολόγους της ΕΚΤ, προσφέροντας πολύτιμα εφόδια στον κ. Ντράγκι και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να λάβουν μια απόφαση για τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη.

Στο πρώτο συνέδριο που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι είπε ότι «θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός αρνητικού σπιράλ που θα τροφοδοτείται από χαμηλό πληθωρισμό και εκτιμήσεις για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών αλλά και του δανεισμού, ιδιαίτερα στις χώρες που δέχονται πιέσεις». «Ελλοχεύει ο κίνδυνος για την υλοποίηση αποπληθωριστικών πιέσεων, ωθώντας τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να καθυστερούν αγορές και επενδύσεις», γεγονός που επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη, προειδοποίησε ο κ. Ντράγκι απευθυνόμενος σε κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, αλλά και σε κορυφαίους οικονομολόγους και ακαδημαϊκούς. Πράγματι, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποκλίνει αρκετά από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι να κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%. Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 0,7% τον Απρίλιο και κυμαίνεται σε επίπεδα χαμηλότερα του 1% εδώ και αρκετούς μήνες.

Ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε, μάλιστα, στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης εάν υπάρξουν έστω και ενδείξεις για υποχώρηση των τιμών. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο κ. Ντράγκι «κρατά την πόρτα ανοικτή για την υλοποίηση ενός πακέτου μέτρων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ», επισημαίνει ο Χάουαρντ Αρτσερ, οικονομολόγος της IHS Global Insight, σε δημοσίευμα της Wall Street Journal. Εμμέσως, ο κ. Ντράγκι μίλησε για μείωση των επιτοκίων δανεισμού όταν αναφέρθηκε στην «ανάγκη προσαρμογής των συμβατικών εργαλείων νομισματικής πολιτικής». Επιπροσθέτως, άφησε αιχμές για την υιοθέτηση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης όπως έπραξε η Fed στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09. Δήλωσε πως μια πτώση των τιμών θα ανατρεπόταν στο πλαίσιο ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων σε ευρεία βάση. Στην κρίση του 2007-09, η Fed αγόρασε πληθώρα τοξικών επενδυτικών προϊόντων και χαρτοφυλακίων επισφαλών δανείων από εμπορικές τράπεζες, μια στρατηγική που άνοιξε τον δρόμο στην παροχή νέων δανείων σε νοικοκυριά.

Ο κ. Ντράγκι συμπεριέλαβε στην ομιλία του τη διστακτικότητα των τραπεζών στην περιφερειακή Ευρωζώνη να παρέχουν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά λόγω των δυσμενών συνθηκών στην οικονομία και της διαδικασίας επανόρθωσης των ισολογισμών τους. «Σε αυτήν την περίπτωση, η νομισματική πολιτική θα πρέπει να πετύχει πλήρως την αποστολή της, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο στην προσφορά πίστωσης μέσα από το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο κ. Ντράγκι. Οικονομικοί αναλυτές εικάζουν πως αυτή η τοποθέτηση αποτελεί ένδειξη για την παροχή «φθηνών δανείων» στις τράπεζες όπως έπραξε με τα προγράμματα LTRO τον Σεπτέμβριο του 2012.