ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώδεκα συμφωνίες της Rosneft με ενεργειακές της Δύσης

s27_2705rosneft-petrel-symfoni
s27_2705rosneft-petrel-symfoni-2

Η προτεραιότητα της ενεργειακής συνεργασίας φαίνεται πως έπεισε τους επικεφαλής των ενεργειακών κολοσσών της Δύσης να αδιαφορήσουν για τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Κρεμλίνου, να συμμετάσχουν το Σαββατοκύριακο στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Πετρούπολης και να προχωρήσουν σε συμφωνίες με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, την Rosneft.

Ετσι η μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία υπέγραψε το Σαββατοκύριακο τουλάχιστον 12 συμφωνίες με δυτικές εταιρείες. Οι πλέον ηχηρές συμφωνίες είναι αφενός μεν εκείνη με τη βρετανική ΒΡ για την εκμετάλλευση σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στα ρωσικά κοιτάσματα και αφετέρου εκείνη με την αμερικανική Exxon Mobil, που της δίνει τη δυνατότητα να δραστηριοποιείται σε περιοχές των ΗΠΑ.

Η συμφωνία με την ΒΡ αφορά συμβόλαιο 300 εκατ. δολαρίων για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση των αποθεμάτων σχιστολιθικών υδρογονανθράκων σε ρωσική περιοχή κοντά στο Καζαχστάν. Στη σχετική κοινοπραξία το 51% θα ανήκει στην Rosneft και το 49% στην ΒΡ. Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Exxon Mobil, προβλέπει επένδυση 3,2 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση τριών διαφορετικών κοιτασμάτων στην επικράτεια της Ρωσίας, ενώ στη σχετική κοινοπραξία θα ελέγχει το 66,7% η Rosneft και το 33,3% η ExxonMobil. Παράλληλα, το Σάββατο η ιταλική βιομηχανία ελαστικών Pirelli υπέγραψε συμφωνία με τη Rosneft, με την οποία θα έχει τη δυνατότητα να ανοίξει 200 καταστήματά στους σταθμούς της ρωσικής πετρελαϊκής και να συνεργασθεί μαζί της στη δημιουργία συνθετικών ελαστικών. Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν πως τουλάχιστον 60 τέτοια καταστήματα λιανικής θα ανοίξουν το τρέχον και το επόμενο έτος και τα υπόλοιπα μέχρι και το 2019. Η παραγωγή των ελαστικών θα γίνεται στη Νακόντκα, παραλιακή πόλη κοντά στο Βλαδιβοστόκ.

Με την παρουσία τους στην Πετρούπολη, οι επικεφαλής της Royal Dutsch Shell, Μπεν βαν Μπέρντεν, της Total, Κριστόφ ντε Μαργκερί, της Eni, Κλάουντιο Ντεσκάλτζι, και της ExxonMobil, Νιλ Ντάφιν, απέτρεψαν μια αποτυχία του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ από το οποίο απείχαν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων τραπεζών αλλά και πολλών άλλων επιχειρήσεων φοβούμενες προφανώς τις επιπτώσεις από την παραβίαση των κυρώσεων. Οι επικεφαλής των ενεργειακών κολοσσών δεν έκρυψαν, άλλωστε, την υποστήριξή τους στη Ρωσία με τον Κριστόφ ντε Μαργκερί να δηλώνει πως «συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις μας χωρίς να αλλάζει τίποτε» και τον Ντάντλεϊ να δηλώνει στους δημοσιογράφους πως η ΒΡ δεν πρόκειται να πουλήσει το μερίδιο του 19,7% που ελέγχει στη Rosneft.

Σύμφωνα με το Reuters, τους ευχαρίστησε θερμά ο πρόεδρος της Rosneft, Ιγκόρ Σετσίν, καθώς ο ίδιος και όχι η εταιρεία του βρίσκεται στον κατάλογο των Ρώσων επιχειρηματιών φίλα προσκείμενων στον Βλαντιμίρ Πούτιν στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Δεν παρέλειψε, άλλωστε, να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων, λέγοντας πως «δεν φαίνονται πλέον τόσο απειλητικές». Σημειωτέον, πάντως, πως το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έχει μεν αποθαρρύνει εταιρείες όπως η ExxonMobil από τη συνεργασία με την Rosneft, αλλά εξακολουθεί να το επιτρέπει. Εξάλλου η γαλλική ενεργειακή Total συμφώνησε με τη ρωσική Lukoil στη δημιουργία κοινοπραξίας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος σχιστολιθικών υδρογονανθράκων στη ρωσική περιοχή του Μπαζενόφ.