ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση φόρων ζητά από την Ισπανία το ΔΝΤ

Αύξηση φόρων ζητά από την Ισπανία το ΔΝΤ

Η Ισπανία πρέπει να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα για να προστατεύσει τις δημόσιες υπηρεσίες της και να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, διασφαλίζοντας ότι θα συνεχισθεί η ανάκαμψη της οικονομίας της, αναφέρει στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την οικονομία της χώρας.

Η Ισπανία «ξεπέρασε τα δύσκολα» μετά από μια βαθιά ύφεση, σημειώνει το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι επιχειρηματικές επενδύσεις βελτιώνονται, όπως και οι τάσεις της αγοράς εργασίας, σε μια χώρα όπου η ανεργία φθάνει στο 25%.

«Αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα συνεχισθεί μεσοπρόθεσμα», αναφέρει η έκθεση. Το Ταμείο καλεί, ωστόσο, τη Μαδρίτη να ελέγξει το αυξανόμενο χρέος και το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμά της, δηλώνοντας ότι αυτό είναι κρίσιμο για τη βιώσιμη ανάκαμψη.

Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει ότι ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα φθάσει το 99,5% στο τέλος του 2014.

Τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος πρέπει να είναι σταδιακά, ώστε να μην επιβαρύνουν την ανάπτυξη, πρόσθεσε το Ταμείο, που συνιστά την αύξηση των εσόδων από την έμμεση φορολογία, με την αύξηση των περιβαλλοντικών φόρων, για παράδειγμα, και τη μείωση των ειδικών ρυθμίσεων για τον ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς.

«Για την προστασία των δημόσιων υπηρεσιών που αφορούν τη σημερινή και τις μελλοντικές γενεές, τα έσοδα πρέπει να αυξηθούν», αναφέρει η έκθεση.