ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Μέρκελ: Ανάγκη για έμφαση στην ανάπτυξη την επόμενη πενταετία

Α. Μέρκελ: Ανάγκη για έμφαση στην ανάπτυξη την επόμενη πενταετία

Την ανάγκη η ΕΕ να δώσει μεγαλύτερη έμφαση την επόμενη πενταετία στην ανάπτυξη, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και στην απασχόληση επεσήμανε, από τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, λίγο μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτίμησαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε πολλές χώρες θέλει να στείλει μήνυμα στους πολίτες ότι η Ευρώπη αλλάζει.

Σχετικά με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον στηρίζει, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει παράλληλα να ληφθεί υπόψη το γενικότερο πλαίσιο να μην παραβλεφθούν μεμονωμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Όπως τόνισε, η Συνθήκη προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και την ειδική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε, τέλος, ότι εκτός από το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζ. Μπαρόζο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει και στο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί την επόμενη πενταετία. Δεσμεύθηκε ότι η ίδια θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την τόνωση της ανάπτυξης, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για το πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί.