ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενισχύστε την απασχόληση, μειώστε το χρέος, λέει το ΔΝΤ στην Ισπανία

s23p2_2805spain-dnt-systaseis
s23p2_2805spain-dnt-systaseis-2

Στη φορολογία, το χρέος και την ανεργία εστιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία έκθεσή του για την ισπανική οικονομία, προτρέποντας την κυβέρνηση να επιτύχει σταδιακά την επιθυμητή δημοσιονομική εξυγίανση χωρίς να αναχαιτισθεί η ανάπτυξη και η ενίσχυση της απασχόλησης στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Συστήνει, ειδικότερα, την αύξηση των περιβαλλοντικών τελών και την κατάργηση ευνοϊκών ρυθμίσεων στην επιβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας που ισχύουν σε ορισμένους τομείς, με απώτερο στόχο να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και έτσι να προστατευθούν οι δημόσιες υπηρεσίες για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Αν και η Ισπανία έχει επιτύχει μεγάλη πρόοδο την τελευταία διετία, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλά θα πρέπει να μειωθούν σταδιακά. Το ΔΝΤ εστιάζει, επίσης, στα υψηλά χρέη των επιχειρήσεων που τις αποθαρρύνουν να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις, αλλά και στην ανάγκη για την κατάργηση 2.700 κανόνων σε επίπεδο τοπικών κυβερνήσεων που εμποδίζουν την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ συστήνουν την εφαρμογή ενός «προαιρετικού κώδικα συμπεριφοράς» από τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση συσσωρευμένου χρέους των επιχειρήσεων. Μια ανάλογη πρωτοβουλία θα πρέπει να λάβει και η κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο σε διευκολύνσεις για την αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις. Περίπου 5,9 εκατομμύρια άτομα παραμένουν άνεργα στην Ισπανία, παρά την πτώση της ανεργίας που καταγράφηκε το α΄ τρίμηνο του 2014. Κατά συνέπεια, το ΔΝΤ προτείνει τη δημιουργία μιας ενιαίας ιστοσελίδας για διαθέσιμες θέσεις εργασίας σε όλη την Ισπανία, αλλά και την προσαρμογή της νομοθεσίας για αποζημιώσεις στις συνθήκες κάθε επιχείρησης. Η δύσκολη πρόσβαση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών σε δάνεια μπορεί να καταπολεμηθεί με μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, καταλήγει η έκθεση του ΔΝΤ.