ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύντομα

Σύντομα

Δυσοίωνες προβλέψεις ΟΟΣΑ για το παγκόσμιο εμπόριο

Σημαντική επιβράδυνση του παγκοσμίου εμπορίου καταγράφει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) το α΄ τρίμηνο του 2015. Οι εξαγωγές από τις χώρες του G-7 και τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα μειώθηκαν συνολικά κατά 2,6% και οι εισαγωγές από τις ίδιες χώρες μειώθηκαν κατά 0,1%. Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν τον φόβο ότι το 2014 άρχισε άσχημα για το παγκόσμιο εμπόριο, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις. «Οι ενδείξεις περί ανάκαμψης (στο παγκόσμιο εμπόριο) προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται», δήλωσε ο κ. Ναντίμ Αχμάντ επικεφαλής του ΟΟΣΑ για τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το εμπόριο και την ανταγωνιστικότητα. «Σίγουρα κανείς θα σκεφτόταν ότι αν υπήρχε ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, τα στοιχεία θα ήταν ισχυρότερα απ’ αυτά που βλέπουμε τώρα», προσέθεσε ο κ. Αχμάντ.

Τον Μάιο οι Ιταλοί κατανάλωσαν

Στο υψηλό τετραετίας διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία τον Μάιο, θετική εξέλιξη που αποδίδεται στη μείωση της φορολογίας των χαμηλών εισοδημάτων από την κυβέρνηση Ρέντσι. Προμηνύεται αύξηση της κατανάλωσης, καθώς η μείωση της φορολογίας στα χαμηλά εισοδήματα κατά 80 ευρώ μηνιαίως επηρεάζει 10 εκατομμύρια εργαζομένους. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στο 106,3 τον Μάιο από 105,5 τον Απρίλιο, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010.

Με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2012 ενισχύθηκε η δραστηριότητα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών των ΗΠΑ, παράλληλα ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τη Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) στις υπηρεσίες έφθασε το 53,1 από το 51,2 τον Απρίλιο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έφθασε το 83 τον Μάιο από το 81,7 έναν μήνα πριν, αφού τον Απρίλιο αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας κατά 288.000, οδηγώντας τον δείκτη ανεργίας στο χαμηλό εξαετίας.