ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αργεντινή διαπραγματεύεται με πιστωτές της

Η Αργεντινή διαπραγματεύεται με πιστωτές της

Σε αλλαγή σελίδας ελπίζει η Αργεντινή που επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τους πιστωτές της και να διασφαλίσει πιστώσεις από το εξωτερικό. Στελέχη της κυβέρνησης της Κριστίνα Φερνάντεζ-Κίρχνερ συναντήθηκαν χθες με εκπροσώπους της Λέσχης των Παρισίων και μετά τις απόπειρες συνεννόησης που έχουν προηγηθεί το 2008 και το 2010 επανεξετάζουν τις δυνατότητες αποπληρωμής των 10 δισ. δολαρίων που οφείλει το Μπουένος Αϊρες στα κράτη-μέλη της Λέσχης.

Η συνάντηση έπεται επισταμένων προσπαθειών της κυβέρνησης από το περασμένο έτος και μετά από άτυπες συναντήσεις που είχαν οι δύο πλευρές τις τελευταίες εβδομάδες. Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal επισημαίνει πως ζητούμενο για το Μπουένος Αϊρες είναι να διασφαλίσει χρηματοδότηση από το εξωτερικό ώστε να καλύψει την έλλειψη δολαρίων στη χώρα. Αν, πάντως, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι εκτιμήσεις των μελών της κυβέρνησης, δεν αναμένεται συμφωνία άμεσα. «Η διαπραγμάτευση είναι σύνθετη και δύσκολη και θα απαιτηθεί χρόνος για να επιτύχουν οι δύο πλευρές τους στόχους τους» τόνισε ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Χόρχε Καπιτανίχ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Αξελ Κισίλοφ, δήλωσε φεύγοντας για το Παρίσι πως δεν υπάρχει εγγύηση για άμεση λύση.

Στο ίδιο κλίμα κινούνται, άλλωστε, και οι οικονομικοί αναλυτές. Η Νοέλια Λουτσίνι, που διαχειρίζεται ομόλογα αξίας περίπου 60 εκατ. δολαρίων στην Capital Markets της Αργεντινής, προειδοποιεί πως η χθεσινή συνάντηση «δεν συνεπάγεται απαραιτήτως νέους πόρους για την κυβέρνηση αλλά εντείνει την εντύπωση πως η Αργεντινή προσπαθεί να τα βρει με όλους τους πιστωτές της». Εύλογη είναι μια τέτοια προσπάθεια εκ μέρους του Μπουένος Αϊρες καθώς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη της Αργεντινής με μερίδα πιστωτών της που δεν δέχθηκαν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» και έχουν προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη. Το 2012 δικαστήριο της Νέας Υόρκης κάλεσε το Μπουένος Αϊρες να καταβάλει πρώτα τις πληρωμές σε όσα funds αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο «κούρεμα» και μετά στους υπόλοιπους πιστωτές της Αργεντινής.

Το χρέος της Αργεντινής προς τη Λέσχη των Παρισίων ανερχόταν σε 6,5 δισ. δολάρια στα τέλη του 2012 αλλά με τις προσαυξήσεις και τους τόκους έχει φθάσει περίπου στα 10 δισ. δολάρια. Σύμφωνα, βέβαια, με τον κ. Καπιτανίχ, θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης όχι μόνον ο τρόπος και το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής αλλά και το ύψος του χρέους και των τόκων. Οι εκκρεμότητες της Αργεντινής με τους πιστωτές της στη Λέσχη των Παρισίων ανάγονται στη στάση πληρωμών που κήρυξε τον Δεκέμβριο του 2001 στο χρέος της ύψους τότε 100 δισ. δολαρίων.