ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύντομα

Σύντομα

Αυξήθηκαν οι άνεργοι σε 3,3 εκατ. άτομα

Η ανεργία στη Γαλλία εξακολούθησε να αυξάνεται τον Απρίλιο, προσθέτοντας ένα ακόμη πρόβλημα στα πολλά άλλα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος κ. Φρανσουά Ολάντ. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε στον Απρίλιο κατά 14.800 σε σχέση με τον Μάρτιο, αύξηση 0,4%, και οι άνεργοι Γάλλοι έφτασαν τον αριθμό ρεκόρ των 3.364.000. Ο αριθμός των Γάλλων ανέργων αυξάνεται κάθε μήνα, εκτός από δύο, στο διάστημα των τελευταίων 35 μηνών. Ο κ. Ολάντ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα πετύχει μείωση της ανεργίας μέχρι το τέλος του 2013. Πλέον, ο κ. Ολάντ δηλώνει ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2017 αν δεν μειώσει την ανεργία. Ωστόσο προς το παρόν, η γαλλική οικονομία μόλις και αποφεύγει την ύφεση.

Αναθερμαίνεται η στεγαστική αγορά στην Ισπανία

Οι εγκρίσεις νέων στεγαστικών δανείων στην Ισπανία αυξήθηκαν τον Μάρτιο για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια, σημάδι ότι η αγορά ακινήτων σταθεροποιείται μετά το σκάσιμο της «φούσκας» το 2008, η οποία βύθισε την ισπανική οικονομία στη μεγαλύτερη κρίση της νεότερης ιστορίας της. Ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που εγκρίθηκαν αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η αξία των εγκριθέντων δανείων ανήλθε κατά 16%, αύξηση που καταγράφεται για πρώτη φορά από το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της ισπανικής στατιστικής υπηρεσίας. Παράλληλα, η αξία των κατοικιών στην Ισπανία υποχώρησε το α΄ τρίμηνο κατά 3,5% σε ετήσια βάση, υποχώρηση που είναι η μικρότερη για περισσότερο από τρία χρόνια. Νωρίτερα τον Μάιο η ένωση Ισπανών συμβολαιογράφων είχε ανακοινώσει ότι οι πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 45% το α΄ τρίμηνο.

Ανοδος ιντερνετικών πωλήσεων στην Κίνα

Μπορεί η κινεζική οικονομία να επιβραδύνει τα τελευταία τρίμηνα, ωστόσο υπάρχει κι ένα ευχάριστο νέο. Οι πωλήσεις μέσω Ιντερνετ αυξήθηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014 κατά 52% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Συνολικά οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 12%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από το 2004. Ωστόσο τα στοιχεία από τις πωλήσεις μέσω Ιντερνετ δείχνουν ότι τα κλασικά στατιστικά στοιχεία δεν αποτυπώνουν ακριβώς την ισχυρή ζήτηση που υπάρχει στην κινεζική αγορά.

Ο κυβερνήτης του Μίτσιγκαν, Ρικ Σνάιντερ, υπέγραψε την Τρίτη νόμο για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 9,25 δολάρια την ώρα ώς το 2018.

Οπως μεταδίδει η WSJ, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς πολιτεία ενέκρινε τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 7,40 δολ. που βρίσκεται σήμερα. Πρόκειται για την έβδομη πολιτεία που προχωρεί σε αύξηση του κατώτατου μισθού και την πρώτη με Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη.