ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ε.Ε. για το φυσικό αέριο

Ε.Ε.: Νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ε.Ε. για το φυσικό αέριο

Ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ και εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν αύριο στο Βερολίνο για μια νέα σειρά διαπραγματεύσεων όσον αφορά τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία, γνωστοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Οι ενδιαφερόμενες πλευρές συμφωνούν για την διεξαγωγή νέων συνομιλιών στο Βερολίνο την Παρασκευή 30ή Μαΐου μετά το μεσημέρι, εν συνεχεία της πρότασης που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Δευτέρα", σύμφωνα με ανακοίνωση της εκπροσώπησης στο Βερολίνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Έτινγκερ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με την σύντομη αυτή ανακοίνωση, στην οποία δεν διευκρινίζεται ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας και της Ρωσίας που θα μετάσχουν στην συνάντηση αυτή.

Η Μόσχα έχει απειλήσει να σταματήσει την παράδοση φυσικού αερίου στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αν η Ουκρανία δεν εξοφλήσει αυτά που οφείλει. Η ρωσική Γκάζπρομ αξιώνει επίσης την προπληρωμή των παραδόσεων του Ιουνίου.

Η προοπτική μιας διακοπής της παράδοσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία, μέσω της οποίας διέρχεται μεγάλο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρώπη, ανησυχεί τους Ευρωπαίους.

Ο Έτινγκερ πρότεινε την Δευτέρα έναν οδικό χάρτη, ο οποίος προέβλεπε αρχικά την καταβολή από την Ουκρανία δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα και στην συνέχεια νέες διαπραγματεύσεις αύριο. Ωστόσο η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε διαβεβαιώσεις όσον αφορά μια μείωση των τιμών για το μέλλον, προτού εξοφλήσει οτιδήποτε.