ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξο μήνυμα από τις αγορές για την πορεία της ιταλικής οικονομίας

Αισιόδοξο μήνυμα από τις αγορές για την πορεία της ιταλικής οικονομίας

Με ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανείστηκε η Ιταλία σε χθεσινή δημοπρασία 5ετών και 10ετών ομολόγων, ωφελούμενη από την προσδοκία των αγορών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρέμβει δυναμικά για την αποτροπή του αποπληθωριστικού κινδύνου στην Ευρωζώνη αλλά και τη σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού στο εσωτερικό της χώρας, μετά τις ευρωεκλογές. Πτωτικά κινήθηκαν, επίσης, οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, αφού η μεγάλη νίκη του κεντροαριστερού κόμματος του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, στις ευρωεκλογές ενισχύει τη δυναμική της κυβέρνησης για την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων αυτών τόνισε ο πρόεδρος της ιταλικής Ενωσης Βιομηχάνων, Τζόρτζιο Σκουίντσι. Σε χθεσινή ομιλία του στη Ρώμη είπε πως θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να στηριχθεί η δραστηριότητα στη χώρα, εκφράζοντας την ανησυχία πως η οικονομία δεν θα επανέλθει ούτε φέτος σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Το κλίμα, ωστόσο, παρέμεινε θετικό στους επενδυτικούς κύκλους. Το ιταλικό Δημόσιο άντλησε χθες συνολικά 7,5 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας το ανώτατο όριο που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Πούλησε 10ετές ομόλογο με λήξη τον Σεπτέμβριο του 2014, δανειζόμενο 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,01%, το χαμηλότερο από την υιοθέτηση του ευρώ αντί του 3,22% στην προηγούμενη δημοπρασία του Απριλίου. Η ζήτηση ήταν 1,3 φορές μεγαλύτερη της προσφοράς. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας πούλησε 5ετές ομόλογο 2,75 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,62%, ένα ακόμη ιστορικό χαμηλό επίπεδο, και χρεόγραφο κυμαινόμενου επιτοκίου 1,75 δισ. ευρώ με λήξη τον Νοέμβριο του 2019. Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια που επιτεύχθηκαν στη χθεσινή δημοπρασία αντανακλούν το γενικότερο θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μετά την έξοδο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας από το μνημόνιο σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πως είναι έτοιμος να λάβει πακέτο προληπτικών μέτρων ώστε να μην παγιδευτούν οι οικονομίες της Ευρωζώνης στον αποπληθωρισμό. Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των 10ετών και 5ετών ιταλικών ομολόγων κινήθηκαν στο 2,96% και 1,69%, αντίστοιχα. Στα 30ετή γαλλικά ομόλογα, οι αποδόσεις κατρακύλησαν στο χαμηλό 15ετίας και η μέση απόδοση στα ελληνικά, ιρλανδικά, ιταλικά, πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα μειώθηκε στο 2,13%, το χαμηλότερο επίπεδο από την υιοθέτηση του ευρώ.

Παρόλα αυτά ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού είναι υπαρκτός. Η σταθερή πτώση του πληθωρισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ γεννά φόβους για περαιτέρω πτώση των τιμών λόγω της επιμονής των νοικοκυριών να μην καταναλώνουν και των επιχειρήσεων να μην επενδύουν. Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο, δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου το πρώτο τρίμηνο, με την οικονομική δραστηριότητα να συρρικνώνεται στην Ιταλία.