ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υφεση 1% στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο

s26_3005aep-usa--01
s26_3005aep-usa--01-2

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 1% το α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τη χθεσινή επί τα χείρω αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης που ήταν ανάπτυξη 0,1%. Ωστόσο, η πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών θεωρεί ότι η πρώτη συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ εδώ και τρία χρόνια είναι προσωρινή και ότι το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη θα είναι κοντά στο 4%.

Η μείωση του ΑΕΠ κατά 1% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2013 αποτελεί τη χειρότερη επίδοση της αμερικανικής οικονομίας από το 2011 και αποδίδεται κυρίως στον πολύ βαρύ χειμώνα που με τη σειρά του οδήγησε σε μείωση της παραγωγής και σε μεγέθυνση του εμπορικού ελλείμματος. Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για προσωρινούς παράγοντες που σχετίζονται με τον καιρό και συνεπώς δεν θα έχουν διάρκεια. Ειδικότερα, τ’ αποθέματα των εταιρειών αναμένεται ότι θ’ αυξηθούν και συνεπώς θα ενισχυθεί η παραγωγή το β΄ τρίμηνο. «Η προσπάθεια δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά τα πράγματα είναι καλύτερα απ’ όσο νομίζετε. Εξακολουθούμε να προβλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη για το 2014”», λέει στο Reuters ο κ. Κρις Ράπκι, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Tokyo-Mitshubishi UFJ με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης ήταν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% το α΄ τρίμηνο, ωστόσο δεν είναι σπάνιες οι μεγάλες αναθεωρήσεις των πρώτων εκτιμήσεων διότι αυτές γίνονται χωρίς η κυβέρνηση να διαθέτει πλήρη στοιχεία. Οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι ο βαρύς χειμώνας αφαίρεσε 1,5% από το αμερικανικό ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο. Από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Φεβρουάριο οι βόρειες και ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ δέχτηκαν πολύ μεγαλύτερο όγκο χιονιού από το συνηθισμένο, γεγονός που έκλεισε μέσα στα σπίτια τους πολλούς Αμερικανούς και δυσχέρανε την παραγωγή, καθώς τα εργοστάσια είχαν προβλήματα με την προμήθεια πρώτων υλών. Αρνητική επίπτωση είχε επίσης η συρρίκνωση των επιχειρηματικών δαπανών για εμπορικά ακίνητα.

Η πρόβλεψη των οικονομολόγων ότι η αμερικανική οικονομία θα επανέλθει σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης το υπόλοιπο του έτους ενισχύεται από τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση που επίσης δημοσιεύτηκαν χθες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για καταβολή επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 27 χιλιάδες και ανήλθαν σε 300 χιλιάδες. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τις νέες αιτήσεις για καταβολή επιδόματος ανεργίας, μέτρο που αποδίδει καλύτερα τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας, μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007. «Αυτό ταιριάζει με τη γενικότερη εικόνα περί σταθερής βελτίωσης των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο που θα ενισχύσει την οικονομία», εξηγεί στο Reuters ο κ. Αντονι Καριδάκης, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής στην Miller Tabak της Νέας Υόρκης. Επιπλέον, τα συμβόλαια για αγορά μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν τον Απρίλιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σημάδι που είναι θετικό για την αγορά ακινήτων. Αν συνδυάσει κανείς αυτά τα στοιχεία με τα θετικά στοιχεία από τη μεταποίηση και την απασχόληση, εξηγείται η αισιοδοξία των οικονομικών αναλυτών σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο του 2014. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένοι οικονομολόγοι που εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι. «Το μόνο ερώτημα είναι ποια θα είναι η τελική ζήτηση, η οποία αυξάνεται με αργό ρυθμό», επισημαίνει στο Bloomberg ο κ. Μαρκ Βίτνερ, υψηλόβαθμος οικονομολόγος της τράπεζας Wells Fargo με έδρα τη Σάρλοτ. Είναι αλήθεια ότι κατά διαστήματα η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας φαίνεται να καρκινοβατεί. Η αύξηση της απασχόλησης δεν είναι ισχυρή, η ανεργία μειώνεται κυρίως εξαιτίας της εξόδου εργαζομένων από την αγορά εργασίας λόγω συνταξιοδότησης, ενώ η αναιμική αύξηση μισθών έχει περιορίσει την κατανάλωση.