ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δύσκολη θέση ο κ. Ολάντ

Σε δύσκολη θέση ο κ. Ολάντ

Η μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές θα δυσκολέψει την προσπάθεια του κ. Φρανσουά Ολάντ να μεταρρυθμίσει τη γαλλική οικονομία, ωστόσο η αδυναμία του στο εσωτερικό θα μπορούσε ν’ αποδειχτεί διαπραγματευτικό ατού στην προσπάθεια να οικοδομήσει συμμαχίες με σκοπό τη στροφή της Ε.Ε. προς την ανάπτυξη.

Μετά την ήττα στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου ο Γάλλος πρόεδρος όρισε νέο πρωθυπουργό και υποσχέθηκε να επιταχύνει τη μεταρρύθμιση της γαλλικής τοπικής αυτοδιοίκησης, ωστόσο αυτή την εβδομάδα όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την άνοδο της άκρας Δεξιάς, απλώς επανέλαβε την έκκληση η Ευρώπη να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη και στις επενδύσεις. Γάλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα πετύχει τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος και ταυτόχρονα θα κάνει στροφή προς την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη ώστε να αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς. Ορισμένοι ανησυχούν ότι ο κ. Ολάντ δεν θα καταφέρει να τετραγωνίσει τον κύκλο. Πολλοί επιχειρηματίες φοβούνται ότι ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί ν’ αλλάξει τελείως πολιτική μόλις λίγους μήνες αφότου ανακοίνωσε περικοπές των εργοδοτικών εισφορών κατά 30 δισ. ευρώ και περικοπές δαπανών ύψους 50 δισ. ευρώ. «Υπάρχει ένα συνεχές μπρος-πίσω, αντιφατικά μηνύματα… Οι επιχειρηματίες ανησυχούν έντονα», λέει ο κ. Πιερ Γκατάζ, επικεφαλής της εθνικής ομοσπονδίας εργοδοτών. «Ακόμη δεν έχουν αντιμετωπίσει κανένα από τα δεινά της γαλλικής οικονομίας: ούτε την ανταγωνιστικότητα ούτε την πολυπλοκότητα», προσθέτει. Για ορισμένους Γάλλους βουλευτές, η αδυναμία της γαλλικής οικονομίας σε συνδυασμό με την άνοδο της ακροδεξιάς αποτελούν πολύ καλό επιχείρημα ώστε η Ε.Ε. να τηρήσει διαλλακτική στάση απέναντι στη Γαλλία και ν’ αλλάξει πολιτική ώστε να υποστηριχθεί αποτελεσματικότερα η ανάπτυξη. «Είτε οι Γερμανοί θα μείνουν άπραγοι και θα παρακολουθούν τη Γαλλία να βυθίζεται περισσότερο -κάτι για το οποίο και αυτοί θα πληρώσουν το τίμημα- είτε θα συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουν, δηλαδή να είναι περισσότερο ευέλικτοι και να προωθήσουν ενεργητικότερη πολιτική επενδύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο» λέει ο σοσιαλιστής βουλευτής κ. Κριστόφ Καρές. Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης Τρίτης, ο κ. Ολάντ κατηγόρησε ευθέως για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών την προσήλωση της Ευρωζώνης στη δημοσιονομική λιτότητα και ζήτησε αλλαγή πολιτικής. Μπορεί ο κ. Ολάντ να ζήτησε αλλαγή πολιτικής από θέση αδυναμίας, η ήττα του είναι ακόμη πιο πικρή αν συγκριθεί με τη νίκη της κ. Μέρκελ και του Ιταλού πρωθυπουργού κ. Ματέο Ρέντσι, ο οποίος επίσης ζητάει στροφή προς την ανάπτυξη, αλλά υπόσχεται και σκληρές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, σε μια εποχή όπου η ογκούμενη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων με την πολιτική λιτότητας κάνει ακόμη και το Βερολίνο να μιλάει για την ανάγκη να προωθηθεί η απασχόληση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ίσως να τηρήσουν διαλλακτικότερη στάση απέναντι στη Γαλλία.

Το πρώτο τεστ θα έρθει στις 2 Ιουνίου όταν η Κομισιόν θα αξιολογήσει τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών-μελών και το δεύτερο στις 11 Ιουνίου όταν κατατεθεί ο συμπληρωματικός γαλλικός προϋπολογισμός για το 2014. Αν και η πραγματική δοκιμασία θα έρθει τον ερχόμενο Οκτώβριο όταν η Κομισιόν θ’ αξιολογήσει το προσχέδιο του γαλλικού προϋπολογισμού για το 2015, Γάλλοι αξιωματούχοι περιμένουν ότι η Επιτροπή θα επαναλάβει την ερχόμενη εβδομάδα τις συστάσεις για άνοιγμα της οικονομίας, περιορισμό της γραφειοκρατίας και απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Εχει σημασία πώς η Κομισιόν θα διατυπώσει τις συστάσεις, ιδίως αφότου πέρυσι ο κ. Ολάντ είχε επιτεθεί στην Επιτροπή, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να «υπαγορεύσει» τους όρους μεταρρύθμισης του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος. «Οι Γερμανοί θα πρέπει να σπεύσουν να διασώσουν τους Γάλλους και ν’ αλλάξουν ολόκληρη την ευρωπαϊκή πολιτική… όμως στη Γερμανία θεωρούμε συμβατή τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ανάπτυξη», λέει υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος. «Ολοι εφάρμοσαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι γαλλικές πού είναι;».