ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποδόσεις

Αποδόσεις

Στα χαμηλά 16 εβδομάδων ο χρυσός

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 εβδομάδων διαπραγματευόταν χθες ο χρυσός. Το ψυχολογικό κλίμα των επενδυτών είχαν διαμορφώσει οι ενδείξεις για βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας και για υποχώρηση της έντασης στην Ουκρανία. Aπό τις αρχές Μαΐου η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει αποδυναμωθεί 2,8%. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ είχαν απροσδόκητη άνοδο τον Απρίλιο και οι τιμές των μετοχών σε διεθνές επίπεδο ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ 7ετίας.

Κατά την αναλύτρια Σάρα Σίε της Wing Fung Financial Group, «η διάθεση ανάληψης μεγαλύτερων κινδύνων έχει βελτιωθεί, καθώς οι επενδυτές μετακινούν τα κεφάλαιά τους από το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού στα χρηματιστήρια». Κατά τις πρωινές συναλλαγές χθες στο Λονδίνο η τιμή του χρυσού δεν παρουσίαζε παρά ελάχιστη μεταβολή και διαμορφωνόταν στα 1.254,93 δολάρια η ουγγιά. «Εξαιρουμένης μιας κλιμάκωσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι τιμές του χρυσού θα έχουν καθοδική τάση», επισημαίνει ο Εντουαρντ Μέιρ της NTL FCStone. Το παλλάδιο ανήλθε προσωρινά στα υψηλότερα 3ετίας των 845,24 δολαρίων η ουγγιά λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων στα ορυχεία της Ν. Αφρικής, της δεύτερης μεγαλύτερης παραγωγού στον κόσμο.

Πετρέλαιο

Πτώση σημείωσαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά 1,66 εκατ. βαρέλια κατατείνει σε ενδεχόμενη υποχώρηση της ζήτησης. Ετσι το αργό Νέας Υόρκης για παράδοση Ιουλίου υποχωρούσε το απόγευμα κατά 38 σεντς στα 103,20 δολ. το βαρέλι και το Brent κατά 10 σεντς στα 109,87 δολ. το βαρέλι. Η υποχώρηση ήταν, πάντως, περιορισμένη καθώς είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα μείωση των αποθεμάτων στη μεγαλύτερη αποθηκευτική δεξαμενή πετρελαίου στην Οκλαχόμα κατά 1,53 εκατ. βαρέλια. Μειώθηκαν στα 21,7 εκατ. βαρέλια καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2008 και τη 16η μείωσή τους σε διάστημα 17 εβδομάδων. Συνολικά για τον Μάιο οι τιμές του μαύρου χρυσού σημείωσαν την πρώτη μηνιαία άνοδο μετά τον Φεβρουάριο.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Εάν εξαιρέσουμε την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση όπου το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε μέχρι τις 465 μ.β., οι υπόλοιπες συνεδριάσεις της εβδομάδας κύλησαν μάλλον σταθεροποιητικά. Το απόγευμα της Πέμπτης το spread διαμορφώθηκε στις 490 μ.β. Σε ικανοποιητικά επίπεδα διατηρήθηκε η αξία των συναλλαγών στην εγχώρια αγορά ομολόγων καθώς ξεπέρασε τα 275 εκατ. Ωστόσο, όπως εξηγούν στελέχη τραπεζών, η αύξηση του τζίρου αποδίδεται στην ενίσχυση των συναλλαγών μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Η τιμή της σειράς (strip) των 20 νέων ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 70,00 λεπτά/ευρώ. Η τιμή του 10ετούς ελληνικού που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου 2024 διαμορφώθηκε στα 79,50 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση στο 6,18%. Η τιμή του 10ετούς γερμανικού με ημερομηνία λήξης στις 15 Αυγούστου του 2024 έφτασε στα 104,14 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται σε 1,29%.