ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται η μείωση τιμών στην κινεζική αγορά κατοικίας

19s23kina1

Η πτώση των τιμών των ακινήτων στην Κίνα για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο σε συνδυασμό με τον περιορισμό των επενδύσεων στον τομέα, οδηγούν πολλούς αναλυτές να προβλέπουν αύξηση των χρεοκοπιών και επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη για το β΄ εξάμηνο.

Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν τον Ιούλιο στις 64 από τις 70 πόλεις που περιλαμβάνονται στις μετρήσεις της κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας, γεγονός που συνιστά την ευρύτερη υποχώρηση τιμών των κατοικιών από τότε που ξεκίνησε η συλλογή των σχετικών στατιστικών στοιχείων το 2005. Κατά μέσο όρο η πτώση στην τιμή των κατοικιών ήταν 0,9% σε μηνιαία βάση, η μεγαλύτερη που καταγράφεται τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι τιμές στο Πεκίνο υποχώρησαν τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο κατά 1%, υποχώρηση που είναι η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2012. «Δεν υπάρχει σημάδι βελτίωσης. Η τάση της κινεζικής αγοράς ακινήτων παραμένει πτωτική», σχολίασε στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Σεν Γιάνγκ Γκουάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Mizuho Securities Asia για την περιοχή της Ασίας με έδρα το Χονγκ Κονγκ. «Κεφαλαιώδες ζήτημα είναι τα στεγαστικά δάνεια, παρά τους διαφόρους τύπους διευκολύνσεων που κάνουν οι τοπικές κυβερνήσεις. Το υψηλό επιτόκιο επιδεινώνει το κλίμα μεταξύ των ιδιοκτητών», συμπληρώνει. Η αγορά ακινήτων έχει αρχίσει να γίνεται βαρίδι για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αναγκάζοντας παράλληλα τοπικές κυβερνήσεις και πωλητές να προσφέρουν καλύτερους όρους αγοράς ώστε να προσελκύσουν νέους αγοραστές. Ωστόσο ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι στο μέλλον θα επιδεινωθεί η κατάσταση στον τομέα των κινεζικών ακινήτων. Σύμφωνα με έκθεση του οικονομολόγου Λαν Σεν της Standard Chartered, οι εργολάβοι προσφέρουν «περιορισμένες εκπτώσεις», ενώ οι αγοραστές εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ασχέτως του πόσο οι εργολάβοι μειώνουν τις τιμές. «Είναι σχεδόν αδύνατο ν’ αυξηθούν οι τιμές το β΄ εξάμηνο», δήλωσε χθες στο Χονγκ Κονγκ ο κ. Ταν Χουαγιέ, γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου της China Vanke Co, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ακινήτων της Κίνας, επικαλούμενος την πληθώρα προσφερόμενων οικιών.

Η επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά ακινήτων οδηγεί ορισμένους οικονομικούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι τους επόμενους μήνες θ’ αυξηθούν οι χρεοκοπίες εταιρειών που έχουν επενδύσει στην αγορά ακινήτων καθώς και μικρότερους εργολάβους. Μια δεύτερη, σημαντικότερη, ανησυχία αφορά στο πώς θα επηρεάσει η πτώση της αγοράς ακινήτων το κινεζικό ΑΕΠ. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,5% του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο από 7,4% το α΄ τρίμηνο και πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται πώς θα μπορούσε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη όταν πέφτει η αγορά ακινήτων. Η απάντηση είναι, χάρη στην παρέμβαση της κυβέρνησης, για την ακρίβεια της κινεζικής κεντρικής τράπεζας. Πολλοί παρατηρητές της αγοράς ελπίζουν ότι στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου θα παρέμβει η κινεζική κεντρική τράπεζα, μειώνοντας το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων και το ποσοστό των καταθέσεων που είναι υποχρεωμένες οι εμπορικές τράπεζες να διατηρούν στην κεντρική τράπεζα.