ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώθηκαν τον Ιανουάριο οι ιαπωνικές εξαγωγές οχημάτων

Μειώθηκαν τον Ιανουάριο οι ιαπωνικές εξαγωγές οχημάτων

Mείωση εμφάνισαν τον Ιανουάριο και για πρώτη φορά μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες οι εξαγωγές οχημάτων της Ιαπωνίας, ενώ η παραγωγή τους ενισχύθηκε. Ειδικότερα, οι εξαγωγές επιβατικών οχημάτων, φορτηγών και λεωφορείων ελαττώθηκαν σε ποσοστό 1,8% τον Ιανουάριο και σε ετήσια βάση. Φέτος τον Ιανουάριο, η Ιαπωνία εξήγαγε 335.556 αυτοκίνητα σε σύγκριση με τα 341.872 τον ίδιο μήνα του 2015. Συνολικά τον Ιανουάριο οι εξαγωγές της χώρας μειώθηκαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά από το 2009 και μετά.

Πάντως, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας τον πρώτο μήνα του χρόνου είχε σημειώσει τη δυναμικότερη άνοδο της τάξεως του 3,7% σε διάστημα δωδεκαμήνου, υποδηλώνοντας την τόνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας. Η ενίσχυση του 3,7% ήταν σε μηνιαία βάση και αντιπαρατίθεται με το 3,3% των προβλέψεων των αναλυτών και το 1,7% του Δεκεμβρίου 2015. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής του Ιανουαρίου στην Ιαπωνία αποδείχθηκε η ταχύτερη από τον Ιανουάριο του 2015 με πρωτοπόρο κλάδο εκείνον της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ακολούθησε ο κλάδος των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και του εργαλειομηχανικού εξοπλισμού γενικής χρήσης. Ωστόσο, οι ίδιοι οι βιομηχανικοί όμιλοι δεν δείχνουν αισιοδοξία, εκτιμώντας ότι τους προσεχείς μήνες η βιομηχανική παραγωγή θα έχει περιορισμένες προοπτικές.

Δαπάνες

Αναφορικά, τώρα, με τις λιανικές πωλήσεις, αυτές ελαττώθηκαν σε ποσοστό 0,1% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση και έτι περαιτέρω κατά 1,1% σε μηνιαία βάση, ενώ είχε προηγηθεί μια περιστολή στο ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου κατά 1,4%. Και αυτή η εξέλιξη φανερώνει ότι οι ιδιωτικές δαπάνες είναι αδύναμες, γεγονός το οποίο έχει αντίκτυπο στη συνολική δραστηριότητα. Η ιδιωτική κατανάλωση αντιστοιχεί στο 60% της οικονομίας συνολικά. Από την δική τους πλευρά, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ιαπωνίας εξετάζουν τα δεδομένα αυτά και όσα θα δημοσιευθούν, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τις δαπάνες των νοικοκυριών, τα οποία αναμένονται σήμερα. «Ενδέχεται οι προσδοκίες για νέα δέσμη μέτρων σε επίπεδο δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής να αναθερμανθούν, ειδικά εάν παραταθεί η αδυναμία στις ιδιωτικές δαπάνες και την ευρύτερη οικονομία», επισημαίνει ο Γιούτα Εγκασίρα, οικονομολόγος της SMBC Nikko Securities. «Ο κίνδυνος να παρατηρηθεί περιστολή της οικονομίας επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα δεν μπορεί να αποκλειστεί». Ερευνα δείχνει ότι αναμένεται μείωση της παραγωγής κατά 5,2% τον Φεβρουάριο και ενίσχυσή της 3,1% τον Μάρτιο.