ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Και τρόφιμα θα πωλεί η Amazon στη Μ. Βρετανία

Και τρόφιμα θα πωλεί η Amazon στη Μ. Βρετανία

Η συμφωνία για την πώληση εκατοντάδων προϊόντων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Morrison Supermarkets μέσω του δικτύου διανομής του αμερικανικού κολοσσού ηλεκτρονικού λιανεμπορίου της Amazon συνιστά την πρώτη του είδους στη Μεγάλη Βρετανία, διαμορφώνοντας νέους όρους στη συγκεκριμένη αγορά.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η συνένωση δυνάμεων των δύο επιχειρήσεων εντείνει τις πιέσεις σε έναν κλάδο στον οποίο παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός ήδη. Εν τω μεταξύ, η Morrison είχε συνάψει πριν από δυο χρόνια συμφωνία 25ετούς διάρκειας με την εταιρεία ηλεκτρονικών παραδόσεων προϊόντων σούπερ μάρκετ Ocado, η οποία προβλέπει αποκλειστικότητα. Από την πλευρά της, η Morrison Soupermarkets δήλωσε ότι θα αναδιαμορφώσει τη συμφωνία με την Ocado. Η τιμή της μετοχής της τελευταίας είχε απώλειες χθες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Amazon, λόγω ανησυχιών για ανταγωνισμό. «Το προβάδισμα της Amazon στη βρετανική αγορά ειδών παντοπωλείου/ σούπερ μάρκετ πιθανώς λειτουργεί ως δυνητική πρόσκληση για το χονδρεμπόριο», παρατηρεί ο Κλάιβ Μπλακ, αναλυτής της Shore Capital. «Αναφορικά με την Ocado, η συμφωνία της Morrison με την Amazon αποτελεί μια πρόκληση στο πεδίο του διαδικτυακού εμπορίου».

Στο πλαίσιο των συμπεφωνημένων, ο αμερικανικός όμιλος θα προσφέρει μια επιλογή φρέσκων και τυποποιημένων προϊόντων των σούπερ μάρκετ Morrison μέσω των υπηρεσιών της Prime Now και Pantry. Αξίζει να αναφερθεί ότι η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ υστερεί κατά πολύ στις διαδικτυακές πωλήσεις συγκριτικά με τα άλλα σούπερ μάρκετ της χώρας, αν και η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της έχει επιταχυνθεί μετά τη συμφωνία με την Ocado.

Πάντως, με τα νέα δεδομένα επιτελείται κάτι σχετικά σπάνιο: διασυνδέεται το σύστημα διανομής της Amazon με τη δυνατότητα της Morrison να παράγει η ίδια τα τρόφιμα που πουλάει. Οι άλλες βρετανικές αλυσίδες δεν το κάνουν. Οπότε η Morrison, με τη βοήθεια της Amazon, θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει τις παλαιότερες επενδύσεις, τις οποίες έκανε στις εγκαταστάσεις και τις υποδομές για μεταποίηση, όπως επισημαίνει ο Τρίσταν Σαπλ, επικεφαλής της Pheonix Asset Management, που διατηρεί μετοχές της Morrison. Τέλος, αναφέρεται ότι, λόγω ελαττωμένων πωλήσεων την περίοδο των Χριστουγέννων τέταρτη χρονιά διαδοχικά, ο επικεφαλής της Morrison αποφάσισε μείωση τιμών και αύξηση προσωπικού.