ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΚΤ, η στερλίνα και η γκαρνταρόμπα

Η ΕΚΤ, η στερλίνα και η γκαρνταρόμπα

Ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα έπληττε μόνο τις επενδύσεις σας. Θα μπορούσε να αποδειχτεί επιζήμια και για την γκαρνταρόμπα σας. Το ενδεχόμενο του Brexit έχει ήδη πλήξει την ισοτιμία της στερλίνας, με την περασμένη εβδομάδα να είναι η χειρότερη για τη λίρα από το 2009. Αναλυτές προειδοποιούν ότι η πτώση θα μπορούσε να συνεχιστεί, π.χ. κατά την Goldman Sachs αν οι Βρετανοί αποφάσιζαν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου να υποστηρίξουν την έξοδο, τότε η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 20% ακόμη. Για τους Βρετανούς εμπόρους, το βασικό πρόβλημα συνίσταται στο ότι πληρώνουν σε δολάρια για τα προϊόντα που λαμβάνουν από την Κίνα και από τη Νότια Ασία. Οι περισσότεροι έμποροι είναι λογικό ότι θα έχουν πάρει μέτρα ώστε να περιορίσουν την έκθεσή τους τους επόμενους έξι με εννέα μήνες, ωστόσο υψηλόβαθμα στελέχη παραδέχονται πως αν συνεχιστεί η τάση υποτίμησης της στερλίνας, πολύ περισσότερο δε αν υπάρξει Brexit, τότε το πλήγμα που θα δεχτούν οι έμποροι θα είναι ισχυρό. Μεγάλη εμπορική επιχείρηση ενδυμάτων παραδέχεται ότι αν παραμείνει η λίρα στο σημερινό επίπεδο για άλλους έξι μήνες, τότε θα είναι αναπόφευκτη η αύξηση της τιμής των ενδυμάτων. Δεν ακούγεται ιδιαίτερα ανησυχητικό, αν και οι Βρετανοί καταναλωτές έχουν δει τις τιμές των ρούχων να μειώνονται την τελευταία δεκαετία καθώς οι μεταποιητικές επιχειρήσεις μετακόμιζαν στις αναδυόμενες οικονομίες. Εκτοτε οι τιμές των ρούχων είτε δεν έχουν αυξηθεί είτε έχουν αυξηθεί ελάχιστα.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ενδυμάτων έχει αρκετά «όπλα» στη διάθεσή της. Αναμφίβολα οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερες τιμές με τους προμηθευτές τους, των οποίων έχει μειωθεί το κόστος παραγωγής χάρη στην πτώση της τιμής του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών, όπως το βαμβάκι. Ακόμη οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης θα μπορούσαν να δώσουν παραγγελίες αλλού, για παράδειγμα από την Κίνα στο Μπανγκλαντές, ώστε να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και σε ορισμένες περιπτώσεις και από χαμηλότερους δασμούς. Μια άλλη λύση θα μπορούσε να προέλθει από την Ευρώπη, ωστόσο υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Με την ΕΚΤ να προετοιμάζεται να πάρει και νέα μέτρα χαλάρωσης της πολιτικής της, η λίρα δεν έχει εξασθενήσει τόσο πολύ έναντι του ευρώ, για την ακρίβεια εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Είναι αμφίβολο αν αυτό θα εξακολουθούσε να ισχύει και μετά το Brexit, για να μην αναφέρουμε το κατά πόσον θα μπορούσαν να υπογραφούν γρήγορα νέες, και μάλιστα ευνοϊκές σε σχέση με τις ισχύουσες, εμπορικές συμφωνίες με τις χώρες της Ε.Ε. ώστε να αξίζει οι βρετανικές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ενδυμάτων να μετακομίσουν στην Ευρώπη προκειμένου να εξαλείψουν το πρόβλημα που έχουν με το δολάριο. Μια άλλη λύση θα ήταν να αρχίσουν να παράγουν και πάλι στη Βρετανία, όπου προς το παρόν το ποσοστό των ρούχων που κατασκευάζονται εδώ είναι πολύ μικρό. Οπότε αυτές οι τρεις λύσεις δεν επαρκούν: η υποχώρηση της λίρας έναντι του δολαρίου είναι πολύ μεγάλη και μεγάλο μέρος της παραγωγής προέρχεται από την Ασία.

Σύμφωνα με αναλυτές της ΕΚΤ, κατασκευαστές που έχουν την έδρα τους στην Ασία προμηθεύουν τα 2/3 των εμπορευμάτων που πουλάνε οι βρετανικές επιχειρήσεις ενδυμάτων και επίπλων. Βέβαια, το ακαθάριστο περιθώριο κέρδους που έχουν οι επιχειρήσεις λιανικής είναι μεταξύ 50% και 75%, οπότε υπάρχει περιθώριο μείωσης. Ωστόσο, επιχειρήσεις που πουλάνε σε χαμηλές τιμές, όπως η Primark, έχουν μικρότερο περιθώριο κινήσεων. Η Associated British Foods, μητρική εταιρεία της Primark, έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τις τιμές εξαιτίας της ανόδου της λίρας. Αλλες επιχειρήσεις μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμες να μειώσουν τα κέρδη τους. Ολα αυτά σημαίνουν μόνο ένα πράγμα: υψηλότερες τιμές πώλησης. Οπότε ανασκουμπωθείτε ενόψει Brexit, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η ζώνη σας θα είναι λίγο πιο ακριβή.