ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Nέος πονοκέφαλος για ΕΚΤ η πτώση του PMI μεταποίησης

Nέος πονοκέφαλος για ΕΚΤ η πτώση του PMI μεταποίησης

Συνεχίστηκε η επιβράδυνση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών, σύμφωνα με την έρευνα υπευθύνων παραγγελιών (PMI) της εταιρείας Markit. Πέρα από τη μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, οι διευθυντές των ευρωπαϊκών εργοστασίων αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές τους κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών ετών στην προσπάθειά τους να πουλήσουν τα αγαθά που παράγουν. Η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει νέο πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεδομένου ότι θα επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο του πληθωρισμού, ο οποίος τον Φεβρουάριο είχε υποχωρήσει στο -0,2%.

Η νέα επιβράδυνση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη οφείλεται στον περιορισμό της παραγωγής, των νέων παραγγελιών, των νέων εξαγωγών και των προσλήψεων στα ευρωπαϊκά εργοστάσια. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η μεταποίηση επιβραδύνθηκε στο 50,2 στη Γερμανία και στη Γαλλία. Τιμές κάτω από το 50 υποδηλώνουν συρρίκνωση της ιδιωτικής οικονομίας. Συνολικά για την Ευρωζώνη ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 51,2 από 52,3 τον Ιανουάριο. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της μεταποίησης υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους.

Ο ρυθμός αύξησης της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Γερμανία ήταν ο χαμηλότερος από τον Δεκέμβριο του 2014. Σε συνδυασμό με την αναιμική, ούτως ή άλλως, τα τελευταία χρόνια απόδοση της γαλλικής μεταποίησης οι προοπτικές για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το επόμενο διάστημα αρχίζουν να επιδεινώνονται αισθητά. «Με την παραγωγή των εργοστασίων στην Ευρωζώνη να επιβραδύνεται στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους αυξάνονται οι ανησυχίες πως η περιοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμη χρονιά υποτονικής ανάπτυξης το 2016, ή ακόμη και ύφεσης», σχολίασε τα ευρήματα της έρευνας ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον. Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 10 Μαρτίου και, πλέον, πολλοί επενδυτές περιμένουν ότι θα πάρει και νέα μέτρα τόνωσης του πληθωρισμού. Το ευρώ υποχωρούσε χθες βράδυ κατά περίπου 0,14% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0858.