ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκαταλείπει την Αφρική η Barclays

Εγκαταλείπει την Αφρική η Barclays

Η βρετανική τράπεζα Barclays αποφάσισε χθες να τερματίσει τις δραστηριότητές της στην Αφρική ώστε να απλουστεύσει τη δομή της τράπεζας και να προσφέρει υψηλότερα μερίσματα και αποδόσεις στους μετόχους της, ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της τράπεζας, αφότου είχε παρουσιάσει μείωση κερδών 2% για το 2015 και είχε αναγκαστεί να περικόψει το μέρισμα.

Η βρετανική τράπεζα σκοπεύει να πουλήσει στα επόμενα δύο χρόνια το μερίδιο 62% που κατέχει στην Barclays Africa Group και να αποχωρήσει εντελώς από την αφρικανική ήπειρο έπειτα από παρουσία εκατό και πλέον χρόνων.

Στο μέλλον η τράπεζα θα ενισχύσει τον διατλαντικό χαρακτήρα της και θα επικεντρωθεί στη βρετανική και την αμερικανική αγορά. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Τζες Στάλεϊ, ανακοίνωσε χθες ότι θα μειώσει το μέρισμα για το 2016 κατά 3% από τις 6,5 πένες ανά μετοχή που είχε δώσει το 2015.

Κατά τον κ. Στάλεϊ, η μείωση του μερίσματος θα βοηθήσει την τράπεζα να διατηρήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια για όσο θα συνεχίζει να πουλάει περιουσιακά στοιχεία της που πλέον δεν θέλει να κατέχει. Η μετοχή της Barclays έφτασε χθες να υποχωρεί μέχρι και 10,5% και τελικά έκλεισε με πτώση 8,11%, ενώ από την αρχή του έτους η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 30%. Τα κέρδη της τράπεζας για το 2015 διαμορφώθηκαν (πριν από την καταβολή φόρων) στα 5,4 δισ. λίρες.