ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή της Αργεντινής στις αγορές

Ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή της Αργεντινής στις αγορές

Την επιστροφή της Αργεντινής στις διεθνείς αγορές μετά 15 χρόνια αποκλεισμού θα επιφέρει η συμφωνία που έκλεισε το Μπουένος Αϊρες με τα τέσσερα hedge funds-πιστωτές της χώρας δίνοντας, έτσι, τέλος σε μια μακροχρόνια και περιπετειώδη δικαστική διαμάχη. Η είδηση προκάλεσε μείωση του κόστους δανεισμού της Αργεντινής, αλλά δεν στήριξε το πέσο, που υποχώρησε κατά 0,8% στα 15,59 πέσος στο δολάριο.

Με μοναδική εκκρεμότητα πλέον την επικύρωσή της από το Κοινοβούλιο της Αργεντινής, η συμφωνία δεσμεύει το Μπουένος Αϊρες να καταβάλει 4,653 δισ. δολάρια στα τέσσερα funds, των οποίων ηγείται το Elliott Management του Πολ Σίνγκερ. Πρόκειται για ποσό 10 έως 15 φορές πολλαπλάσιο όσων κεφαλαίων είχαν καταβάλει τα funds για την αγορά αργεντίνικων ομολόγων έναντι ευτελούς τιμήματος καθώς τα είχαν αγοράσει όταν η χώρα τελούσε ήδη υπό καθεστώς πτώχευσης. Η Αργεντινή, όμως, θα αφήσει έτσι πίσω της τα δύσκολα χρόνια που γνώρισε μετά το 2001, όταν το Μπουένος Αϊρες κήρυξε στάση πληρωμών σε ομόλογα αξίας άνω των 80 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ώς τότε κρατική πτώχευση.

Οπως ανέφερε σε δημοσιογράφους ο διορισμένος από την αμερικανική Δικαιοσύνη μεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ, το ποσό αντιπροσωπεύει το 75% των 5,9 δισ. δολαρίων που διεκδικούσαν τα τέσσερα funds μαζί με τα 235 εκατ. δολάρια για τα δικαστικά έξοδα. Για την πλευρά των funds, οι όροι της συμφωνίας είναι σαφώς βελτιωμένοι σε σύγκριση με την προηγούμενη προσφορά του Μπουένος Αϊρες για πληρωμή του 72,5% του ποσού που διεκδικούσαν τα funds. Δεν μπορούν, άλλωστε, να συγκριθούν με τους όρους που προσέφερε η Αργεντινή στους πιστωτές της το 2005 και το 2010, όταν προχώρησε σε δύο αναδιαρθρώσεις του χρέους της προσφέροντας στους πιστωτές της 30 σεντς για κάθε δολάριο. Στις δύο αυτές αναδιαρθρώσεις, πάντως, είχε δεχθεί να συμμετάσχει το 93% των πιστωτών της Αργεντινής, κάτι που έδωσε στην προηγούμενη κυβέρνηση της Κριστίνα Κίρχνερ Φερνάντες τα περιθώρια να αντικρούσει επίμονα και επί χρόνια τις διεκδικήσεις των hedge funds.

Παρά το γεγονός ότι τα κεφάλαια που θα καταβάλει το Μπουένος Αϊρες παραμένουν δυσανάλογα υψηλά σε σύγκριση με εκείνα που κατέβαλαν τα funds, η συμφωνία θα καταχωρισθεί στις προσωπικές επιτυχίες του νέου προέδρου της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι.

Ανέλαβε τα ηνία της χώρας στις 10 Δεκεμβρίου έχοντας εκλεγεί με βασική προεκλογική υπόσχεση τη συμφωνία με τα hedge funds, την επιστροφή της Αργεντινής στις αγορές και την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Με τον πληθωρισμό να καλπάζει με 30%, την οικονομία σε στασιμότητα και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας σε πτωτική πορεία, η πλειονότητα των Αργεντίνων συντάχθηκε με τη στρατηγική του νέου προέδρου για διευθέτηση του προβλήματος με τα funds. Λειτούργησε, πάντως, καταλυτικά και η πρωτοβουλία του Αμερικανού δικαστή Τόμας Γκρίεζα, που πριν από δύο εβδομάδες ανακάλεσε παλαιότερη απόφασή του να εμποδίσει την πληρωμή κάθε άλλου ομολογιούχου πριν από τη διευθέτηση του προβλήματος, επιτρέποντας, έτσι, την επιστροφή του Μπουένος Αϊρες στις αγορές εφόσον η κυβέρνηση δέχθηκε να διαπραγματευτεί σε νέα βάση. Με την κίνηση αυτή άσκησε πίεση στα funds να υποχωρήσουν μερικώς στις αξιώσεις τους προκειμένου να μη χάσουν το διαπραγματευτικό πλεονέκτημά τους, με το οποίο είχαν εξωθήσει την Αργεντινή σε νέα τεχνική στάση πληρωμών τον Ιούνιο του 2014.