ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επενδυτές πλήρωσαν για να δανείσουν για 10 χρόνια την Ιαπωνία

Οι επενδυτές πλήρωσαν για να δανείσουν για 10 χρόνια την Ιαπωνία

Η Ιαπωνία έγινε την Τρίτη η πρώτη χώρα του G7 (επτά μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη) που πούλησε δεκαετή ομόλογα με αρνητική απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που αγόρασαν τα εν λόγω ομόλογα με απόδοση -0,015% θα πληρώσουν την ιαπωνική κυβέρνηση όταν ωριμάσει το ομόλογο. Η ζήτηση για τα συγκεκριμένα ομόλογα υπερκάλυψε την προσφορά κατά 3,2 φορές και η ιαπωνική κυβέρνηση ήταν ευτυχής να δανειστεί ποσό 21,3 δισ. δολαρίων.

Ο φόβος πως η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να οδεύει προς σοβαρή επιβράδυνση, η αβεβαιότητα για την ανάπτυξη της Κίνας, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η αναταραχή που έχει ξεσπάσει στις παγκόσμιες αγορές από την αρχή του έτους και η ένταση των παγκόσμιων αποπληθωριστικών πιέσεων αποτελούν ορισμένους από τους βασικούς λόγους που ωθούν τους επενδυτές να επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία που εκτιμούν ότι δεν έχουν ρίσκο ακόμη και πληρώνοντας για το προνόμιο αυτό. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα και άλλα κράτη με ομόλογα που διαθέτουν εξαιρετική πιστοληπτική αξιολόγηση θα πουλήσουν δεκαετή με αρνητική απόδοση. «Το ίδιο θα συμβεί και με τη Γερμανία, οι αποδόσεις θα εξακολουθήσουν να μειώνονται», λέει στο Reuters ο Στιβ Μπάροου, αναλυτής της Standard Chartered στο Λονδίνο, ειδικός στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Χθες το βράδυ, η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 0,145% και οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων ήταν αρνητικές για διάρκεια μέχρι και οκτώ χρόνια.

Η απόδοση των ιαπωνικών δεκαετών ομολόγων είχε υποχωρήσει κάτω από το 0% στη δευτερογενή αγορά για πρώτη φορά πριν από τρεις εβδομάδες, γεγονός που και πάλι συνέβαινε για πρώτη φορά με χώρα του G7. Στις 29 Ιανουαρίου η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας είχε υιοθετήσει για πρώτη φορά αρνητικά επιτόκια δανεισμού για τις τράπεζες που επιλέγουν να τοποθετήσουν χρήματα στην κεντρική τράπεζα, στην (απέλπιδα;) προσπάθειά της να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας που ουσιαστικά έχει παραμείνει στάσιμη τα τελευταία 20 χρόνια. Σύμφωνα με υπολογισμούς της JPMorgan την περασμένη Παρασκευή, η αξία των ομολόγων που έχουν αρνητική απόδοση ανέρχεται παγκοσμίως στα 6,4 τρισ. δολάρια. Χθες, μετά τη δημοπρασία των ιαπωνικών ομολόγων συνεχίστηκε η μείωση της απόδοσής τους (συνεπώς και η αύξηση της τιμής τους) με την απόδοση του δεκαετούς να υποχωρεί στη δευτερογενή αγορά στο -0,07% και αυτή του τριακονταετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 0,765%. Στην Ευρώπη, αρνητική απόδοση έχουν τα ελβετικά ομόλογα με περίοδο ωρίμανσης μέχρι και τα 20 έτη.