ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδυνηρές οι συνέπειες του Brexit, προειδοποιεί η BlackRock

Οδυνηρές οι συνέπειες του Brexit, προειδοποιεί η BlackRock

Πλήγμα για τις μετοχές βρετανικών εταιρειών, για τη στερλίνα αλλά και για τη βρετανική αγορά ακινήτων θα είναι η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε., που ακόμη κι αν επιφέρει κάποια οικονομικά οφέλη, αυτά θα είναι πολύ περιορισμένα. Στην προειδοποίηση αυτή προβαίνει η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η BlackRock, ενώνοντας τη φωνή της με όσους προειδοποιούν για τους κινδύνους του Brexit.

Η BlackRock, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 4,5 τρισ. δολαρίων, προειδοποιεί τους πελάτες της να περιμένουν «αστάθεια στα περιουσιακά στοιχεία της χώρας αλλά και όλης της Ε.Ε.», που θα εντείνεται όσο θα πλησιάζει το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Ο λόγος της αστάθειας θα είναι η ανησυχία πως η αποχώρηση της Βρετανίας μπορεί να «προκαλέσει αποσχιστικές τάσεις και να ενθαρρύνει τα λαϊκιστικά κόμματα σε όλη την ήπειρο». Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη στερλίνα, η BlackRock εκτιμά πως «είναι η πλέον ευάλωτη στην ανησυχία για το Brexit», αλλά προεξοφλεί την ανάκαμψή της αν η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. Εκτιμά, πάντως, πως «οι συνομιλίες για τη διαδικασία αποσύνδεσης της Βρετανίας θα διαρκέσουν χρόνια», ενώ ενδέχεται να καθυστερήσουν περαιτέρω αν επικρατήσει πολιτική αστάθεια ύστερα από απόφαση για έξοδο της Βρετανίας.

«Για μας η κατακλείδα είναι πως το Brexit εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και υπόσχεται πολύ μικρά κέρδη», τονίζει σχετικά ο αντιπρόεδρος της BlackRock Φίλιπ Χίλντερμπραντ, καθώς η εταιρεία προεξοφλεί επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και των επενδύσεων στη Βρετανία, ενώ παράλληλα πιθανολογεί αύξηση της ανεργίας και του πληθωρισμού. Στη σχετική έκθεσή της η BlackRock εκτιμά πως τα όποια δημοσιονομικά οφέλη μπορεί να προσποριστεί η Βρετανία, διακόπτοντας τις εισφορές της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, θα εξουδετερωθούν από το πλήγμα που θα δεχθεί η βιομηχανία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της χώρας. Επισημαίνει, επίσης, ότι σε περίπτωση Brexit θα δεχθεί πλήγμα η βρετανική αγορά ακινήτων, καθώς τουλάχιστον ένα τμήμα της ζήτησης για επαγγελματικά ακίνητα οφείλεται στην πρόσβαση που έχει η χώρα στην ενιαία αγορά.

Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, προκαλεί αίσθηση ο αυξανόμενος αριθμός των διαχειριστών κεφαλαίων που συντάσσονται δημοσίως με το στρατόπεδο του Brexit, καθώς έρχεται σε οξεία αντίθεση με τον τραπεζικό κλάδο και τη βιομηχανία των ασφαλιστικών. Κατά πλειοψηφία τα υψηλόβαθμα στελέχη αυτών των δύο κλάδων υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.