ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποδόσεις

Αποδόσεις

Πετρέλαιο

Τάσεις σταθεροποίησης εμφανίζουν οι τιμές του πετρελαίου που παγιώνουν τα κέρδη των τελευταίων ημερών. Η πρόσφατη ανάκαμψή τους οφείλεται κυρίως στις προσδοκίες για πάγωμα της παραγωγής έπειτα από σχετική συμφωνία της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία και γενικότερα μεταξύ πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Ετσι το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν χθες το απόγευμα σε επίπεδα γύρω στα 34,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent πλησίαζε τα 37 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ανακάμψει κατά 30% από το χαμηλό ρεκόρ 12 ετών στο οποίο είχαν υποχωρήσει τον Ιανουάριο. Εκτός της προσδοκίας για πάγωμα της παραγωγής, έχουν παράλληλα συνεισφέρει και τα στοιχεία που φέρουν την παραγωγή στις ΗΠΑ να έχει περιοριστεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2014.

Ινδία: αντιδράσεις για τον φόρο 1% στον χρυσό

Εντονη αντίδραση προκάλεσε στην Ινδία, τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια χρυσού, η απόφαση για επιβολή 1% έμμεσου φόρου στα κοσμήματα, που παράγονται και πωλούνται εντός συνόρων. Η απόφαση ανακοινώθηκε στο πλαίσιο παρουσίασης του προϋπολογισμού του προσεχούς έτους από τον υπουργό Οικονομικών Αρούν Τζάιτλεϊ τη Δευτέρα. Από την Τετάρτη μέχρι και χθες υπό την καθοδήγηση της Εμπορικής Ομοσπονδίας Κοσμηματοπωλείων της Ινδίας όλα τα κοσμηματοπωλεία και οι μονάδες αργυροχρυσοχοΐας στη χώρα παρέμειναν κλειστές σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επέβαλε τον προαναφερθέντα φόρο. Η ιστορία δείχνει πως ενίοτε τέτοιες κινήσεις φέρνουν αποτελέσματα. Το 2012 είχαν ανάλογα κινητοποιηθεί χρυσοχόοι και κοσμηματοπώλες και η τότε κυβέρνηση Μανμόχαν Σινγκ είχε αποσύρει τα σχέδια έμμεσης φορολόγησης των κοσμημάτων. Το 2013 η Ινδία εμφάνισε υψηλότατο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η ρουπία κατακρημνίστηκε. Η κυβέρνηση αύξησε τους δασμούς στο 10%, αλλά φέτος οι χρυσοχόοι ανέμεναν τη μείωσή τους. Σύμφωνα με αναλυτές, πάντως, δεν αναμένεται η κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση για έμμεση φορολόγηση κοσμημάτων.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Σοβαρή αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων με ταυτόχρονη αύξηση των τιμών κατεγράφη την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε. Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι στη μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και στο Eurogroup θα υπάρξουν καλά νέα για την ελληνική αξιολόγηση οδήγησε στην αγορά των κρατικών εκδόσεων χρέους, ενώ την ίδια ώρα ισχυρή άνοδο σημείωνε η αγορά μετοχών. Είναι αξιοσημείωτο ότι το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο) έκλεισε την εβδομάδα στις 960 μονάδες βάσης, ενώ την περασμένη Δευτέρα είχε διαμορφωθεί στις 999 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ανήλθε στο 10,20% από 11,40% στην αρχή της εβδομάδας και η απόδοση του 3ετούς ομολόγου από 12,95% που είχε κυμανθεί στην αρχή της εβδομάδας υποχώρησε στο 11,70% στο κλείσιμο της εβδομάδας.