ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση 7,5% στις τιμές των επαγγελματικών

Πτώση 7,5% στις τιμές των επαγγελματικών

Παρέμεινε έντονα πτωτική η πορεία των τιμών των επαγγελματικών ακινήτων και κατά τη διάρκεια του 2015, καθώς, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία που παρουσίασε η Eurobank Property Services στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ), η υποχώρηση διαμορφώθηκε σε 7,5% κατά μέσο όρο. Ειδικότερα, οι τιμές των κτιρίων με γραφεία μειώθηκαν κατά 7%, ενώ κατά 8,1% υποχώρησαν και οι τιμές των εμπορικών καταστημάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία, η εικόνα αυτή δεν δείχνει βελτίωση ούτε το 2016, κάτι που σημαίνει ότι οι αξίες θα συνεχίσουν να υποχωρούν και φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2007 μέχρι σήμερα η συνολική πτώση των επαγγελματικών ακινήτων της χώρας αγγίζει το 47,5%. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφουν οι αξίες των εμπορικών καταστημάτων, με ποσοστό της τάξεως του 50,8%, ενώ ακολουθούν τα κτίρια γραφείων με ποσοστό πτώσης της τάξεως του 42,8%. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος στην ετήσια έκθεσή της, από το πρώτο εξάμηνο του 2010 έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015, προκύπτει ότι οι τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών είχαν υποχωρήσει κατά 30,4%, ενώ, αντίστοιχα, οι αξίες των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών μειώθηκαν κατά 30,6%. Παράλληλα, τονίζεται ότι οι πιέσεις για επαναδιαπραγμάτευση και μείωση των ενοικίων συνεχίστηκαν και πέρυσι σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, με μοναδική ίσως εξαίρεση τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, όπου η εικόνα είναι περισσότερο σταθεροποιητική. Οπως αναφέρει η ΤτΕ, το επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφηκε στον κλάδο το 2014 ανακόπηκε το 2015, λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που διαμορφώθηκε.

Σύμφωνα πάντως με έτερη έκθεση της Δανός και Συνεργάτες/ BNP Paribas Real Estate, η αγορά γραφείων, τουλάχιστον των σύγχρονων κτιρίων υψηλών προδιαγραφών, κατέγραψε σταθεροποιητικές τάσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2015. Συγκεκριμένα, τα ενοίκια γραφείων κυμάνθηκαν από 8 έως 19 ευρώ/ τ.μ. και ήταν σταθερά ως επί το πλείστον. Εξαίρεση αποτέλεσε μόνο άξονας της Λ. Συγγρού, όπου παρατηρείται μικρή μείωση της δραστηριότητας, και επομένως και των τιμών, ενώ σε άλλες περιοχές παρατηρείται μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών.

Αντίστοιχα, τα εμπορικά καταστήματα, ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, κατέγραψαν κάποια σχετική δραστηριότητα το 2015, καθώς μεγάλες εταιρείες λιανικής επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις ιστορικά χαμηλές τιμές στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους.