ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδεχόμενο Brexit θα θέσει εν αμφιβόλω και το μέλλον της Ε.Ε.

Ενδεχόμενο Brexit θα θέσει εν αμφιβόλω και το μέλλον της Ε.Ε.

Οσο αβέβαιο είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άλλο τόσο είναι και το μέλλον για την ίδια την Ε.Ε. Οπως επισημαίνει η ιστοσελίδα www.politico.eu, για τις Βρυξέλλες δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο εάν κυριαρχήσει το «Οχι». «Για μας υπάρχει μόνο το σχέδιο Α και δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για την έκβαση του δημοψηφίσματος», τονίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προβλέπουν καταστροφή. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι η Βρετανία είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες στην Ε.Ε. και συνεισφέρει σημαντικό μερίδιο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η αποχώρησή της (Brexit) και η διαχείριση του νέου στάτους κβο θα απαιτούσε χρονοβόρα διαδικασία, η οποία ίσως και να παρέλυε την Ε.Ε.

Συγκυρία

Το δημοψήφισμα διεξάγεται σε μία περίοδο με επιδεινούμενο το προσφυγικό πρόβλημα, με πολλές φωνές εναντίον της Ευρώπης σε συνδυασμό με την έξαρση της τρομοκρατίας και την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων, την ανεργία να παραμένει επί μακρόν σε υψηλά επίπεδα και την οικονομία της Ευρωζώνης να βραδυπορεί. Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που προειδοποιεί για «μία δεκαετία αβεβαιότητας», καθώς και του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν «περί ενός δαπανηρού και χαοτικού διαζυγίου».

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, οι αναλυτές εκτιμούν πως υπάρχει 40% πιθανότητα η βρετανική οικονομία να περιπέσει σε ύφεση, εάν προκριθεί το Brexit, όταν στην αμέσως προηγούμενη έρευνα μιλούσαν για πιθανότητες 13%. Η δε BlackRock, τα ισχυρότερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, επισημαίνει πως σε μία τέτοια προοπτική τα πλεονεκτήματα, εάν υπάρξουν, θα είναι πολύ περιορισμένα, ενώ η στερλίνα, η αγορά ακινήτων και οι μετοχές των βρετανικών εταιρειών θα υποστούν σοβαρότατο πλήγμα.

Με την αρνητική ψήφο θα τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, το οποίο αφορά την αποχώρηση ενός κράτους από την Ε.Ε. και προβλέπει διαπραγματεύσεις δύο ετών για να καθοριστεί η απεμπλοκή του. Εάν χρειαστεί παράταση, θα πρέπει να συγκατανεύσουν και τα 27 εναπομείναντα κράτη-μέλη. Αυτό σημαίνει μία έωλη κατάσταση για τη Βρετανία «χωρίς εναλλακτική συμφωνία, χωρίς προστασία των επιχειρήσεών της βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να έχουν προνομιακή πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή προνομιακή σχέση με τους εταίρους της Ε.Ε., χωρίς πρόβλεψη για τους Βρετανούς εργαζόμενους ή όσους ταξιδεύουν στην Ε.Ε.», όπως αναφέρει έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, μία νέα σειρά συμφωνιών μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. θα απαιτήσει χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Αντεπιχείρημα

Οι θιασώτες της εξόδου ισχυρίζονται πως είναι πολύ μεγάλη η βρετανική αγορά για να την αγνοήσει η Ε.Ε. Η Βρετανία απορροφά το 10% των ευρωπαϊκών εξαγωγών, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι γερμανικές. Προφανώς η Γερμανία θα επιδίωκε συμφωνία με τη Βρετανία, αλλά πιθανώς όχι και οι άλλες χώρες, επισημαίνει το www.politico.eu.

Η Βρετανία από πλευράς της καταβάλλει τις δεύτερες υψηλότερες εισφορές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά τη Γερμανία, δηλαδή μόλις το 1% του ΑΕΠ της, κάτι που εξοργίζει τους αντιευρωπαϊστές, σύμφωνα με στοιχεία της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας www.france24.com. Οι φιλοευρωπαϊστές αντικρούουν πως «τα οφέλη από το εμπόριο, τις επενδύσεις, την απασχόληση και τις χαμηλότερες τιμές, που εξασφαλίζει η σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε., μεταφράζονται σε 3.000 λίρες (3.900 ευρώ) ετησίως για κάθε νοικοκυριό».