ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος αβεβαιότητας στην Πορτογαλία μετά την υποβάθμιση από Fitch

Νέος γύρος αβεβαιότητας στην Πορτογαλία μετά την υποβάθμιση από Fitch

Ανοδικά κινήθηκε χθες το κόστος δανεισμού στην Πορτογαλία, αφού ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε την προοπτική της οικονομίας από «θετική» σε «σταθερή», μια κίνηση που παραπέμπει στην αβεβαιότητα που έχει πυροδοτηθεί στις αγορές για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Αργότερα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το 3% που σημειώθηκε αρχικά, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη δημοπρασία 5ετών και 10ετών κρατικών ομολόγων 1 με 1,25 δισ. ευρώ που έχει δρομολογηθεί αύριο Τετάρτη.

Από τις αρχές του έτους, το κόστος δανεισμού στην Πορτογαλία έχει αυξηθεί επειδή η οικονομία της θεωρείται ο αδύναμος κρίκος σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που είχαν παγιδευθεί στην κρίση χρέους. Σε ένα γενικότερο κλίμα πανικού που επικράτησε στις διεθνείς αγορές, οι αποδόσεις στα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έφθασαν στο 4,38% στα μέσα Φεβρουαρίου και την περασμένη εβδομάδα διολίσθησαν στο χαμηλό μηνός, δηλαδή στο 2,85%. Τέλη Φεβρουαρίου, η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε προϋπολογισμό με χαμηλότερο στόχο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το αρχικό 2,6% στο 2,2% του ΑΕΠ. Πέρυσι, το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 4,3% του ΑΕΠ, δηλαδή υψηλότερα από το πλαφόν της Ε.Ε., που ορίζεται στο 3%. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είχε δηλώσει ότι «ο προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι είναι εφικτό να ζήσει κανείς μια καλύτερη ζωή στην Πορτογαλία». Από την άλλη πλευρά, ο πρώην πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο είχε πει πως «είναι ένα δηλητηριασμένο δώρο για τους Πορτογάλους». Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει πως θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να μην παραβιαστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε.

Η Fitch διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία του χρέους της Πορτογαλίας στην κατηγορία ΒΒ+, μια κλίμακα χαμηλότερη από τα ομόλογα με επενδυτική βαθμολογία.

Η αλλαγή στην προοπτική της οικονομίας από «θετική» σε «σταθερή» υπονοεί, ωστόσο, πως η πορτογαλική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να απαλλαχθεί από τη χαμηλή βαθμολογία του χρέους της, αυτή των «σκουπιδιών» (junk). Προς το παρόν, το χρέος της Πορτογαλίας κατατάσσεται στην κατηγορία των «σκουπιδιών» από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, Moody’s και Standard & Poor’s. Μοναδική εξαίρεση είναι η καναδική DBRS (Dominion Bond Rating Service), η οποία έχει αποδώσει υψηλότερη βαθμολογία στα πορτογαλικά ομολόγα από την κατηγορία των «σκουπιδιών». Σημειωτέον ότι μια υποβάθμιση από την DBRS θα αποκλείσει τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Τον περασμένο μήνα, όμως, ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ανακοίνωσε πως δεν θα μεταβάλει τη βαθμολογία της Πορτογαλίας από την κατηγορία ΒΒΒ, αλλά εξέφρασε ανησυχίες για το γενικότερο κλίμα πανικού που επικρατούσε τον περασμένο μήνα στις διεθνείς αγορές.