ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη πτώση 25,4% στις εξαγωγές της Κίνας τον Φεβρουάριο

Μεγάλη πτώση 25,4% στις εξαγωγές της Κίνας τον Φεβρουάριο

Χειρότερα του αναμενομένου ήταν τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας, διαμορφώνοντας μια απαισιόδοξη εικόνα για τις εξαγωγές που αποτελούσαν την κινητήριο δύναμη στην ανάπτυξη της χώρας πάνω από μια δεκαετία. Εξίσου δυσάρεστα είναι τα στοιχεία για τις εισαγωγές, καθώς αντικατοπτρίζουν ένα αδύναμο περιβάλλον στο εσωτερικό της οικονομίας. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν κατά 25,4% τον Φεβρουάριο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ένα ποσοστό διπλάσιο απ’ ό,τι ανέμεναν οι αγορές που αντανακλά, επίσης, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2009. Πρόκειται για μια διολίσθηση των εξαγωγών επί όγδοο διαδοχικό μήνα, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Κατά 13,8% υποχώρησαν οι εισαγωγές, υποχωρώντας επί 16ο συναπτό μήνα. Κατά συνέπεια, το εμπορικό πλεόνασμα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, συρρικνώθηκε στα 32,59 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο από τα 63,29 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο.

Αυτή τη φορά, η κινεζική κυβέρνηση απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα συγκεκριμένες προβλέψεις για το εμπορικό ισοζύγιο μέχρι τα τέλη του 2016. Τα τελευταία χρόνια δεν κατάφερε να υλοποιήσει τους στόχους στο εμπόριο λόγω της υποτονικής ζήτησης στην παγκόσμια οικονομία έπειτα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τη μετέπειτα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς απέδωσαν τη μεγάλη πτώση των εξαγωγών και των εισαγωγών τον Φεβρουάριο στην πτώση της οικονομικής δραστηριότητας που σημειώνεται κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την κινεζική Πρωτοχρονιά στις 8 του μήνα.

Προ ολίγων εβδομάδων, ο υπουργός Εμπορίου, Γκάο Χουτσένγκ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνθήκες θα σταθεροποιηθούν και θα βελτιωθούν στις εμπορικές συναλλαγές της Κίνας. Ωστόσο, η υποχώρηση των εισαγωγών θέτει εν αμφιβόλω τις προσπάθειες του Πεκίνου να στηρίξουν την οικονομία. «Επισκιάζονται οι ελπίδες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων της Κίνας για την οικονομία και κατ’ επέκταση για μια ενίσχυση της ζήτησης για τα εμπορεύματα στις διεθνείς αγορές, καθώς η Κίνα είναι ισχυρός καταναλωτής βιομηχανικών μετάλλων» δήλωσε ο Ζου Χάο, οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές της Commerzbank στη Σιγκαπούρη. Μέσα στους τελευταίους μήνες, οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν παρουσιάσει μεγάλες απώλειες λόγω της επιβράδυνσης της Κίνας.

Εν τω μεταξύ, επικρατούν αμφιβολίες για το εάν η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει ακόμη και τους στόχους που έχει θέσει για την ανάπτυξη της οικονομίας για την επόμενη πενταετία. Την περασμένη εβδομάδα, με την έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου στο νέο έτος, το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε πως στοχεύει σε ρυθμό ανάπτυξης 6,5% με 7% μέχρι τα τέλη του 2016. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Κετσιάνγκ, παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να διατηρήσει στο 6,5% τον ρυθμό ανάπτυξης την επόμενη πενταετία.

Μέρος των μέτρων στήριξης της οικονομίας είναι η αύξηση των κρατικών δαπανών, οδηγώντας σε άνοδο του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 2,3% του ΑΕΠ που ίσχυε το 2015 στο 3%. Οικονομικοί αναλυτές, ωστόσο, επιμένουν πως η έκθεση της Κίνας σε μεγαλύτερο χρέος δεν είναι η ιδανική λύση για τα προβλήματα της οικονομίας, όπου θα πρέπει να εφαρμοστούν ριζικές μεταρρυθμίσεις. Οικονομολόγοι της ιαπωνικής τράπεζας Nomura προβλέπουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί το 2016 χαμηλότερα στο 5,8% από το 6,9% το 2015, τονίζοντας πως η δυναμική της οικονομίας έχει εξασθενήσει περαιτέρω το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.