ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνειο 6 – 8 δισ. δολ. επιδιώκει η Σαουδική Αραβία

Δάνειο 6 – 8 δισ. δολ. επιδιώκει η Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αναζητεί τραπεζικό δάνειο ύψους μεταξύ 6 δισ. δολαρίων και 8 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters. Είναι η πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία που η Σαουδική Αραβία καταφεύγει σε εξωτερικό δανεισμό.

Η κυβέρνηση του Ριάντ έχει ζητήσει από τράπεζες να της υποβάλουν προτάσεις για χορήγηση πενταετούς δανείου ύψους 6-8 δισ. δολαρίων με το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό, προκειμένου να καλύψει μέρος της δημοσιονομικής τρύπας που έχει ανοίξει η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. Η σχετική πληροφορία είχε δημοσιευτεί στο Reuters ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Πέρυσι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σαουδικής Αραβίας είχε ανέλθει στα 100 δισ. δολάρια. Προς το παρόν, η κυβέρνηση της χώρας το καλύπτει πουλώντας ξένα περιουσιακά στοιχεία της στο εξωτερικό και εκδίδοντας ομόλογα στο εσωτερικό. Το πρόβλημα είναι ότι αν εξακολουθεί να πουλάει περιουσιακά στοιχεία με τον τρέχοντα ρυθμό, τότε αυτά θα έχουν εξαντληθεί σε μερικά χρόνια. Σύμβουλος της Σαουδικής Αραβίας για τη λήψη του δανείου είναι η εταιρεία συμβούλων Verus Partners με έδρα στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, η Verus Partners έχει ήδη αποστείλει προτάσεις σε μικρή ομάδα τραπεζών.

Παράλληλα, οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στη χορήγηση του δανείου θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλεγούν ως σύμβουλοι έκδοσης ομολόγων σε ξένο νόμιμα, κίνηση στην οποία είναι πιθανό να προχωρήσει η Σαουδική Αραβία ακόμη και εντός του 2016. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι αναμένεται να υπάρξει σημαντική προσφορά για χορήγηση δανείου στη Σαουδική Αραβία παρά το γεγονός ότι η Standard & Poor’s είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας κατά δύο βαθμίδες, στο -Α. Παρ’ όλα αυτά, τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία της Σαουδικής Αραβίας ανέρχονται σε σχεδόν 600 δισ. δολάρια, ενώ το ύψος του δημόσιου χρέους της είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο.