ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με τον κίνδυνο χρεοκοπίας απειλείται αυστριακό κρατίδιο

Με τον κίνδυνο χρεοκοπίας απειλείται αυστριακό κρατίδιο

Με χρεοκοπία  απειλείται το αυστριακό ομοσπονδιακό κρατίδιο της Καρινθίας στην περίπτωση που μέχρι αύριο το απόγευμα δεν έρθει σε συμφωνία με ομολογιούχους που αρνούνται να δεχθούν «κούρεμα».

Η προθεσμία που έχει θέσει η αυστριακή κυβέρνηση λήγει αύριο το απόγευμα, ωστόσο η διαπραγμάτευση μεταξύ της Βιέννης και της «κακής» τράπεζας Heta από τη μία πλευρά και ομάδας διεθνών πιστωτών της τράπεζας από την άλλη έχει φθάσει σε αδιέξοδο. Χθες, σημαντική μερίδα των πιστωτών απέρριψε κάθε πρόταση που περιλαμβάνει «κούρεμα» της επένδυσής τους. Πλέον είναι πιθανό η υπόθεση να οδηγηθεί στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα να πληγεί η αξιοπιστία του κρατιδίου της Καρινθίας που έχει εγγυηθεί ομόλογα συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ, αλλά και της ίδιας της Αυστρίας και του αυστριακού τραπεζικού συστήματος.

Απόρριψη

Με ανακοίνωσή τους χθες πιστωτές της Heta, οι οποίοι ελέγχουν ομόλογα ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, απέρριψαν την προσφορά να ανταλλάξουν τα ομόλογα της Heta με νέα αυστριακά κρατικά ομόλογα διάρκειας 18 ετών με μηδενικό κουπόνι. Η αρχική προσφορά της Αυστρίας προέβλεπε ότι οι πιστωτές θα λάμβαναν το 75% του κεφαλαίου τους, ενώ η νέα βελτιωμένη προέβλεπε ότι οι πιστωτές θα λάμβαναν το 82% της καθαρής παρούσας αξίας των ομολόγων. Ωστόσο οι πιστωτές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η γερμανική τράπεζα Commerzbank και η Pimco, όχι μόνο απέρριψαν την προσφορά της Βιέννης, αλλά αρνήθηκαν και να ακυρώσουν συμφωνία που έχουν υπογράψει μεταξύ τους, η οποία δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη ότι θα απορρίψουν οποιαδήποτε προσφορά είναι χαμηλότερη από το 100% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν. Για να προχωρήσει η πρόταση επαναγοράς, είναι απαραίτητο να συμφωνήσει η πλειοψηφία των δύο τρίτων των πιστωτών. Η ομάδα των πιστωτών κατηγόρησε χθες με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση της Καρινθίας ότι αρνείται να διαπραγματευτεί μαζί τους. «Οι πιστωτές δεν κατανοούν καθόλου την άρνηση της Καρινθίας να συζητήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου οι πιστωτές καλούν εκ νέου την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την κυβέρνηση της Καρινθίας να εμπλακούν σε «εποικοδομητική διαπραγμάτευση».

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γκέοργκ Σέλινγκ, είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η δεύτερη προσφορά προς τους πιστωτές είναι και η τελευταία, ενώ τους είχε απειλήσει ότι η μεταξύ τους συμφωνία να μη δεχθούν χαμηλότερη προσφορά συνιστά ενδεχομένως παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Η προσφορά της Βιέννης προς τους πιστωτές της Heta λήγει επισήμως το απόγευμα της Παρασκευής. Το πρώτο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι ο εγγυητής των ομολόγων είναι το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Καρινθίας. Η τοπική τράπεζα Hypo Alpe Adria είχε επεκταθεί πολύ στην Κεντρική Ευρώπη και στα Δυτικά Βαλκάνια βασιζόμενη στις εγγυήσεις του ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας, το οποίο ήταν και ο ιδιοκτήτης της. Με το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 σήμανε και η αρχή του τέλους για τη Hypo Alpe Adria, η οποία αφότου αρχικά διασώθηκε και κρατικοποιήθηκε από την αυστριακή κυβέρνηση τελικά οδηγήθηκε σε εκκαθάριση, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της να μεταφέρονται στη Heta. Ο κυβερνήτης της Καρινθίας, Πέτερ Κάιζερ, είχε δηλώσει την Τρίτη το βράδυ ότι «μέχρι τώρα έχουμε διαπραγματευτεί με βελούδινα γάντια, αλλά αν απορριφθεί η προσφορά θα τα αντικαταστήσουμε με γάντια του μποξ». Ο κ. Κάιζερ έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να προσφύγει στα δικαστήρια για να αποκρούσει τις απαιτήσεις των πιστωτών.

Ωστόσο η δικαστική διαμάχη θα είναι πολύχρονη και πολυέξοδη και για τις δύο πλευρές, ενώ η Καρινθία θα έχει χρεοκοπήσει στο μεταξύ. Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι οι ομολογιούχοι που είχαν δανείσει χρήματα αρχικά στη Hypo Alpe Adria είχαν κάνει λάθος επένδυση και ότι θα πρέπει και αυτοί να υποστούν τις συνέπειες της κακής τους επένδυσης, δηλαδή να χάσουν μέρος του κεφαλαίου τους. Η δε Βιέννη θα πρέπει να αναλογιστεί τα οφέλη και το κόστος που θα επωμιστεί από μια πιθανότατα πολύχρονη δικαστική διαμάχη, το πλήγμα και τη διάσωση που θα χρειαστεί η Καρινθία, αλλά και το πλήγμα που θα δεχθεί συνολικά το κύρος της Αυστρίας. Τέλος είναι πολύ πιθανό η όλη υπόθεση να προκαλέσει κρίση εμπιστοσύνης συνολικά προς το τραπεζικό σύστημα της Αυστρίας, όπως είχε προειδοποιήσει ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, κ. Εβαλντ Νοβότνι, την κυβέρνηση από το 2014.