ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτίναξη χάλυβα λόγω έκθεσης λουλουδιών

Εκτίναξη χάλυβα λόγω έκθεσης λουλουδιών

Μια έκθεση λουλουδιών στη συνήθως γκρίζα βιομηχανική πόλη Τανγκσάν της Κίνας είναι η κυριότερη αιτία που οδηγεί τελευταία σε άνοδο τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος. Ενώ στη διάρκεια του 2015 σημείωσε μεγάλη υποχώρηση παράλληλα με τις τιμές όλων των πρώτων υλών, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος από την αρχή του έτους ανακάμπτει και τη Δευτέρα εκτινάχθηκε κατά 20%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει καταγραφεί. Αιτία της ανατροπής αυτής είναι ότι τα χαλυβουργεία έσπευσαν να αγοράσουν μαζικά την πρώτη ύλη τους, επειδή θα διακόψουν τη λειτουργία τους επί μήνες, ώστε να ξαναγίνει γαλάζιος ο ουρανός της πόλης για να υποδεχθεί τα 10 εκατ. επισκέπτες της έκθεσης.

Τα χαλυβουργεία έχουν λάβει εντολή από τις κινεζικές αρχές να αναστείλουν τη λειτουργία τους από τα τέλη Απριλίου μέχρι τον Οκτώβριο, προκειμένου να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης φυτών και λουλουδιών, που φέτος θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Τανγκσάν βορειοανατολικά του Πεκίνου, στην επαρχία Χεμπέι. Οι Αρχές της πόλης προέτρεψαν μάλιστα τις διοικήσεις των χαλυβουργείων να αυξήσουν την παραγωγή τους προτού αναγκασθούν να κλείσουν. Το αποτέλεσμα ήταν μια αιφνίδια αύξηση της ζήτησης για σιδηρομετάλλευμα με τη συνεπακόλουθη άνοδο της τιμής.

Πρόκειται για μια διεθνή ανθοκομική έκθεση που γίνεται κάθε χρόνο σε άλλη πόλη. Προ δύο ετών έγινε και πάλι στην Κίνα, στην πόλη Κινγκντάο. Η φετινή περίσταση όμως έχει ιδιαίτερη σημασία για την Τανγκσάν, καθώς η έκθεση συμπίπτει με τα 40 χρόνια από τον φονικό σεισμό που την έπληξε και ήταν ο πλέον καταστροφικός του 20ού αιώνα. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η περιοχή που θα διατεθεί για την ανθοκομική έκθεση είναι γνωστή για την έντονη και συστηματική εξορυκτική δραστηριότητα στο υπέδαφός της. Θα τροποποιηθεί, όμως, για τις ανάγκες της έκθεσης κατά τρόπο που σύμφωνα με τις τοπικές αρχές «καταδεικνύει ότι η Τανγκσάν έχει συλλάβει την έννοια της πράσινης ανάπτυξης». Η πόλη αντιπροσωπεύει περίπου το 1/10 της παραγωγής χάλυβα στην Κίνα, καθώς στο υπέδαφός της υπάρχουν άφθονα αποθέματα λιθάνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος. Υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγει περίπου όσο χάλυβα παράγουν οι ΗΠΑ, αλλά έχει βρεθεί στη δίνη της κρίσης που έχει πλήξει την κινεζική βιομηχανία χάλυβα εξαιτίας πλεονασματικής παραγωγής.

Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος έχει σημειώσει άνοδο 46% από την αρχή του έτους και κατά τουλάχιστον 70% από τα χαμηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, πάντως, πως η άνοδος είναι προσωρινή, καθώς δεν έχει αλλάξει η συνολική εικόνα της μειωμένης ζήτησης από την Κίνα, της οποίας ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται ραγδαία. Η Goldman Sachs, η ισχυρότερη τράπεζα στις αγορές πρώτων υλών, προεξοφλεί πως δεν θα διαρκέσει το ράλι του σιδηρομεταλλεύματος. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και της Credit Suisse που προεξοφλεί πως οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για λίγο καιρό και στη συνέχεια θα καταρρεύσουν σε νέα ιστορικά χαμηλά. Εξάλλου, δεν είναι πρώτη φορά που ένα έκτακτο γεγονός οδηγεί τις τιμές στα ύψη. Στα μέσα του περασμένου έτους, κι ενώ οι τιμές των πρώτων υλών υποχωρούσαν, η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος εκτινάχθηκε κατά 25% όταν φημολογήθηκε πως το Πεκίνο διέταξε τα χαλυβουργεία να διακόψουν την παραγωγή, προκειμένου να παρουσιάσει καθαρή ατμόσφαιρα στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οπως, άλλωστε, αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του BusinessInsider, υπάρχουν ακόμα δύο παράγοντες που ενισχύουν προσωρινά τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος και του χάλυβα: η αυξημένη ζήτηση την περίοδο πριν από την άνοιξη, αλλά και το γεγονός ότι οι βιομηχανίες συγκεντρώνουν εκ νέου τα αποθέματά τους τον Φεβρουάριο μετά το κινεζικό Νέο Ετος.