ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Ντράγκι δεν πείθει τους επενδυτές

Ο Ντράγκι δεν πείθει τους επενδυτές

Ο Μάριο Ντράγκι δεν έχει καταφέρει να πείσει όσους επενδύουν σε μετοχές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τη δύναμη να ενισχύσει και πάλι την ανάπτυξη. Ολοι οι οικονομολόγοι που πήραν μέρος στην πρόσφατη δημοσκόπηση του Bloomberg συμφωνούν ότι σήμερα η ΕΚΤ θα μειώσει και άλλο τα επιτόκια δανεισμού για τις τράπεζες, ενώ το 73% προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει παράλληλα το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων. Ωστόσο οι διαχειριστές κεφαλαίων δεν είναι αισιόδοξοι για το κατά πόσον θα παρατηρηθεί στη συνέχεια άνοδος της τιμής των μετοχών. Την πρώτη χρονιά εφαρμογής της ποσοτικής χαλάρωσης (σ.σ. αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ) ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 17%, ενώ υποχωρούσε έπειτα από κάθε (πλην μιας) συνεδρίαση της ΕΚΤ από τον Απρίλιο και μετά. «Δεν θα είναι εύκολο για τον Ντράγκι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην προοπτική της ανάκαμψης», λέει ο κ. Αντρέας Νιγκ, αναλυτής της Vontobel Asset Management στη Ζυρίχη. «Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός παραμένουν κολλημένα σε χαμηλό επίπεδο και οι εταιρείες μειώνουν τις προβλέψεις τους για έσοδα.

Η αγορά έχει ανάγκη υψηλότερη εταιρική κερδοφορία και οικονομικές εκπλήξεις», προσθέτει. Η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει κρατικά και άλλα ομόλογα ύψους 720 δισ. ευρώ, ωστόσο η μεταποίηση της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, ο πληθωρισμός έγινε αρνητικός και παράλληλα έχει υποχωρήσει η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Οι αναλυτές έχουν αναθεωρήσει προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό αύξησης των κερδών των εταιρειών, ενώ επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές μετοχές με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2014. Οταν είχε ξεκινήσει η ΕΚΤ τις αγορές ομολόγων (τον Μάρτιο του 2015) αυξανόταν η τιμή των μετοχών, ενώ είχε αυξηθεί η αισιοδοξία των επενδυτών σε σχέση με τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ευρωζώνης. Ωστόσο σειρά κρίσεων, αρχίζοντας με την παρ’ ολίγον έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, και συνεχίζοντας με την αυξανόμενη ανησυχία για την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, το σκάνδαλο των εκπομπών αερίων ρύπων της Volkswagen και την αναταραχή που προκάλεσε η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από τη Fed τον Δεκέμβριο, είχε ως αποτέλεσμα οι μετοχές να ενισχυθούν μόλις κατά 3,9% το 2015, ενώ κάποια στιγμή η άνοδός τους είχε φτάσει το 22%. Χθες, ο Euro Stoxx 50 είχε υποχωρήσει κατά 21% από το επίπεδο όπου είχε φτάσει τον Απρίλιο του 2015, ενώ οι μάνατζερ είχαν αποσύρει κεφάλαια ύψους 7,8 δισ. δολαρίων από fund που στοιχηματίζουν κεφάλαια στις μετοχές της Ευρωζώνης στη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων μέχρι τις 2 Μαρτίου. «Οσοι επενδυτές αναμένουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα τα διορθώνουν όλα, θα απογοητεύονται.

Η ΕΚΤ επιτέλεσε το καθήκον της. Αν οι επενδυτές περιμένουν ότι θα θεραπεύσει την Κίνα, ή ότι θα ανατάξει το πολιτικό κλίμα, τότε θα απογοητευθούν», λέει ο κ. Τζον Χέινς, επικεφαλής αναλυτής της Investec Wealth & Investment με έδρα το Λονδίνο. Αναλυτές της Deutsche Bank προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι τα μέτρα που είναι πιθανό να λάβει σήμερα η ΕΚΤ θα είναι λιγότερο ισχυρά απ’ ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι. Οι δε συνάδελφοί τους στην JPMorgan συμβούλευσαν τους πελάτες τους να εκμεταλλευθούν ενδεχόμενη άνοδο των μετοχών μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ «ώστε να περιορίσουν την έκθεσή τους». Μπορεί να έχουν υποχωρήσει κάπως οι ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ωστόσο η Ευρώπη έχει πολλά δικά της προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. και η πολιτική αναταραχή σε Ισπανία και Ιρλανδία είναι μερικοί από τους λόγους που έχει αυξηθεί η μεταβλητότητα των μετοχών στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.