ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση εξαγωγών και τον Ιανουάριο για τη Γερμανία

Πτώση εξαγωγών και τον Ιανουάριο για τη Γερμανία

Απρόσμενη πτώση παρουσίασαν τον Ιανουάριο οι εξαγωγές στη Γερμανία για δεύτερο συναπτό μήνα, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν πέραν του προβλεπομένου, επιβεβαιώνοντας τις επιπτώσεις που δέχεται η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης από την εξασθένηση της ζήτησης από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, έπειτα από πτώση 0,7% τον Δεκέμβριο. Αντίθετα, οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,2%, συρρικνώνοντας το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας στα 18,9 δισ. ευρώ. «Είναι εμφανή τα συμπτώματα στο διεθνές εμπόριο», σχολιάζει ο Τόμας Γκίτσελ της VP Bank.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη διατυπώσει εκτιμήσεις για μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές σε όλη τη διάρκεια του 2016, λόγω της υποχώρησης της ζήτησης στις οικονομίες του αναδυόμενου κόσμου και της ενίσχυσης της κατανάλωσης στην εγχώρια οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στην εβδομάδα δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που έδειξαν πτώση των εισαγωγών στην Κίνα για δέκατο έκτο συναπτό μήνα, αντανακλώντας την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της Γερμανίας τον Ιανουάριο, η ζήτηση για τα προϊόντα της χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης εξασθένησε κατά 5%. Παράλληλα, οι γερμανικές εξαγωγές στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 1%. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του Βερολίνου για μεγαλύτερη ενίσχυση των εισαγωγών συγκριτικά με τις εξαγωγές, τότε θα είναι μια εξαιρετική εξέλιξη για τη γερμανική οικονομία, η οποία, τουλάχιστον, από τη μεταπολεμική περίοδο εξαρτάται από τις εξαγωγές της. Πάντως, τα τελευταία στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο δεν συνάδουν με την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιανουάριο με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας εξαετίας.