ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτοξεύθηκε στο 7,8% ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιρλανδίας το 2015

11s23irelandaep
11s1irish--2

Καλπάζοντας με ρυθμό ανάπτυξης 7,8% το περασμένο έτος, δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματός της ύψους 67 δισ. ευρώ (Δεκέμβριος 2013), η Ιρλανδία αφήνει πίσω της τη χειρότερη ύφεση της σύγχρονης ιστορίας της και τα οικονομικά δεινά που οδήγησαν στην υπαγωγή της σε μνημόνιο. Δεδομένου ότι πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2000, η χώρα δείχνει να επιστρέφει στην εποχή που χαρακτηρίστηκε «κέλτικη τίγρη», και το οφείλει στο ότι κατόρθωσε να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει τις εξαγωγές αλλά και να τονώσει την εγχώρια ζήτηση. Αναδεικνύεται, έτσι, για δεύτερο συναπτό έτος στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ε.Ε., με τον ρυθμό ανάπτυξής της να είναι πενταπλάσιος του μέσου όρου της Ευρωζώνης και παράλληλα να υπερβαίνει εκείνον της Κίνας.

Φορολογική πολιτική

Σύμφωνα με τα επί μέρους στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της Ιρλανδίας, καθοριστικός παράγοντας υπήρξε η επενδυτική δραστηριότητα πολυεθνικών εταιρειών, με τις επενδύσεις στη χώρα να έχουν σημειώσει αύξηση 28,2% μέσα στο 2015, εν μέρει χάρη στη φορολογική πολιτική του Δουβλίνου. Εξ ίσου σημαντική υπήρξε, όμως, η εγχώρια ζήτηση που σημείωσε αύξηση 3,5%, χάρη εν μέρει στη μείωση της ανεργίας. Καθοριστική ήταν η ζήτηση για αυτοκίνητα που σημείωσε αύξηση 30% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης που έχει γνωρίσει η χώρα μετά την οικονομική της κατάρρευση πριν από μία δεκαετία και, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, καταδεικνύει ότι η εγχώρια οικονομία έχει τη δυναμική να αναπτυχθεί παρά την αναιμική ζήτηση στο εξωτερικό.

Οπως σχολιάζει ο Ντέρμοτ Ο’ Λίρι, οικονομολόγος της Goodbody Stockbrokers, «ο καταναλωτής υπήρξε η καλύτερη έκπληξη το 2015». Ο ίδιος επισημαίνει την επιτάχυνση που γνώρισε η ιρλανδική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης εκτινάχθηκε στο 9,2%. Ενδεικτική είναι, άλλωστε, η ενίσχυση του εμπορίου της χώρας, με τις εξαγωγές να έχουν σημειώσει αλματώδη άνοδο 16% το τελευταίο τρίμηνο του 2015, ενώ παράλληλα οι εισαγωγές να αυξάνονται επίσης κατά 15%. Σε ό,τι αφορά το 2016, τα επίσημα στοιχεία της Ιρλανδίας προβλέπουν αύξηση του ιρλανδικού ΑΕΠ κατά 4,3%, ενώ πιο αισιόδοξη είναι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στην τελευταία της έκθεση για την Ιρλανδία τον περασμένο μήνα προέβλεψε ότι φέτος θα αναπτυχθεί κατά 4,5%.

Ακτινογραφία

Η ακτινογραφία της ιρλανδικής οικονομίας, όπως προκύπτει από τους επί μέρους δείκτες, καταδεικνύει πως σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη από 14,2% ως 8,7% όλοι οι τομείς: από τη μεταποίηση και τις κατασκευαστικές μέχρι τις μεταφορές και τις επικοινωνίες. Η Κομισιόν εκτιμά, άλλωστε, πως το 2015 υποχώρησε στο 9,4% η ανεργία, που στα χρόνια του μνημονίου, από το 2010 έως το 2014, είχε εκτιναχθεί στο 15% εξωθώντας και πάλι τους Ιρλανδούς στη μετανάστευση. Οπως επισημαίνει το Reuters, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι κατά 3% υψηλότερος εκείνου του 2007, αργεί να μεταφραστεί επαρκώς σε βελτίωση της ζωής των Ιρλανδών, που εξεδήλωσαν τη δυσφορία τους στις εκλογές του περασμένου μήνα, καταψηφίζοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό. Επικαλείται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία δεν εξυπηρετείται τουλάχιστον το 10% των στεγαστικών δανείων.

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ιρλανδίας το 2016, οι προοπτικές της ιρλανδικής οικονομίας ενδέχεται να υπονομευθούν, όχι μόνον από την πολιτική αστάθεια, αλλά και από το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η Βρετανία είναι καίριας σημασίας για την ιρλανδική οικονομία, καθώς πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στην Ιρλανδία, όπως και οι ιρλανδικές επιχειρήσεις επενδύουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία. Είναι, άλλωστε, η Βρετανία ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ιρλανδίας, της οποίας το 17% των εξαγωγών προορίζονται για τη γειτονική της χώρα και αντιπροσωπεύουν το 18,5% του ιρλανδικού ΑΕΠ. Οικονομικοί αναλυτές προεξοφλούν πως αν οι Βρετανοί αποφασίσουν τον Ιούνιο να αποσχισθούν από την Ε.Ε., θα πληγούν άμεσα ο αγροτικός τομέας της Ιρλανδίας, οι λιανικές πωλήσεις της, ο ενεργειακός της κλάδος αλλά και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Γενικότερα θα πληγεί η ιρλανδική οικονομία λόγω του αυξημένου κόστους που θα προκύψει από την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα και λόγω της ακύρωσης των συμφωνιών που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε.