ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόταση εξαγοράς της ιταλικής Campari στην Grand Marnier

Πρόταση εξαγοράς της ιταλικής Campari στην Grand Marnier

Τη φιλική εξαγορά της Grand Marnier έναντι ποσού 684 εκατ. ευρώ θα επιχειρήσει η ιταλική Campari. Από το 1995 και μετά η Campari έχει μεγαλώσει μέσω σειράς εξαγορών και είναι σήμερα η έκτη μεγαλύτερη εταιρεία οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο. Τώρα ποντάρει στη γαλλική εταιρεία λικέρ ώστε να αυξήσει τις πωλήσεις της στη Βόρειο Αμερική όπου καταγράφεται αναβίωση των κοκτέιλ μεταξύ των νεαρών Αμερικανών.

«Η Grand Marnier ταιριάζει τέλεια με τη στρατηγική εξαγορών της Campari», ανακοίνωσε χθες η ιταλική εταιρεία. Η γαλλική εταιρεία θα προστεθεί στις υπόλοιπες πέντε μάρκες με υψηλό περιθώριο κέρδους που έχει η Campari στο χαρτοφυλάκιό της, όπως το μπέρμπον Wild Turkey και η βότκα Skyy, των οποίων οι πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 10% το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Πέρυσι οι πωλήσεις της Grand Marnier είχαν διαμορφωθεί στα 130 εκατ. ευρώ (σταθερές τιμές), μειωμένες κατά 2% σε σχέση με το 2014. «Πιστεύω ότι η μάρκα θα μας αποφέρει σημαντική αύξηση κερδών», δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Campari, Ρόμπερτ Κούντσε Κόντσεβιτς, υπενθυμίζοντας ότι η ιταλική εταιρεία έχει μεγάλη εμπειρία στο να αναζωογονεί μάρκες με μεγάλες δυνατότητες.

Το 60% της αγοράς της Grand Marnier βρίσκεται στις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει πως μετά την εξαγορά η μεγαλύτερη αγορά της Campari θα είναι η αμερικανική. Ο οικονομικός διευθυντής της Campari προέβλεψε χθες ότι η εξαγορά της Grand Marnier θα αυξήσει το καθαρό κέρδος της ιταλικής εταιρείας κατά περισσότερο από 10%. Η Campari προσφέρει 8.050 ευρώ σε μετρητά για κάθε μετοχή της Grand Marnier, αποτίμηση η οποία είναι αυξημένη κατά 60% σε σχέση με την τιμή της μετοχής, ενώ στη συνέχεια σκοπεύει να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο των Παρισίων.