ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βλέπει» Ευρώπη το κινεζικό κρατικό fund

«Βλέπει» Ευρώπη το κινεζικό κρατικό fund

Το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο της Κίνας (China Investment Corporation), το οποίo διαχειρίζεται πάνω από 650 δισ. ευρώ, ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη. Κι αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως της χρηματιστηριακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Κίνα, ενώ ευνοϊκός παράγοντας είναι και το ασθενικό ευρώ. Ο συνδυασμός της μεγάλης ρευστότητας και του ευρώ διευκολύνει την επέκταση των κινεζικών επιχειρήσεων κυρίως μέσω εξαγορών.

Το 2015, σύμφωνα με στοιχεία ερευνητικών ιδρυμάτων, στην ευρωπαϊκή αγορά επενδύθηκαν από την Κίνα περίπου 18 δισ. ευρώ. Τη δεκαπενταετία από το 2000 έως και το 2014, οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις ή οι νέες εταιρείες που ιδρύθηκαν με τη συμμετοχή των κινεζικών κεφαλαίων αντιστοιχούν σε κεφάλαια 46 δισ. ευρώ. Προσφάτως, ο κινεζικός κολοσσός στον κλάδο των χημικών, China National Chemical Corp., απέκτησε τον έλεγχο της γερμανικής βιομηχανίας KraussMaffei, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή μηχανημάτων.

Στόχος της εξαγοράς είναι η επέκταση της κινεζικής βιομηχανίας στην επεξεργασία καουτσούκ και πλαστικού. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι σε κινεζικό έλεγχο πέρασε και η ιταλική εταιρεία κατασκευής ελαστικών Pirelli. Ο όμιλος της China Investment Corporation (CIC) ιδρύθηκε το 2007 και αποστολή του είναι η επένδυση μέρους του πακτωλού των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κίνας.