ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάκερ έκλεψαν 81 εκατ. από την κεντρική τράπεζα του Μπανγκλαντές

Χάκερ έκλεψαν 81 εκατ. από την κεντρική τράπεζα του Μπανγκλαντές

Οσο η είδηση για τη ληστεία 81 εκατ. δολαρίων από την κεντρική τράπεζα του Μπανγκλαντές έκανε τον γύρο του κόσμου, το πρακτορείο Bloomberg έδωσε χθες στη δημοσιότητα επιστολή της Τράπεζας της Αγγλίας, όπου αναφέρεται ότι δέχεται «προηγμένες, επίμονες και εξελισσόμενες επιθέσεις» στα ηλεκτρονικά συστήματά της. Ο κεντρικός τραπεζίτης του Μπανγκλαντές Ατιούρ Ράχμαν υπέβαλε την παραίτησή του στην πρωθυπουργό της χώρας Σεΐχ Χασίνα, μετά την ηλεκτρονική ληστεία 81 εκατ. δολαρίων από λογαριασμό που διατηρούσε η νομισματική αρχή στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) της Νέας Υόρκης. Οι χάκερ είχαν αποπειραθεί να αποσύρουν 951 εκατ. δολάρια, αλλά οι υπόλοιπες συναλλαγές πάγωσαν λόγω ορθογραφικού λάθους που ενεργοποίησε τα συστήματα ασφαλείας της κεντρικής τράπεζας. Πρώτα απέκτησαν πρόσβαση στα διαπιστευτήρια της κεντρικής τράπεζας του Μπανγκλαντές για τη μεταφορά κεφαλαίων. Οι χάκερ, αργότερα, βομβάρδισαν τη Fed της Νέας Υόρκης με πάνω από 30 εντολές από τον αμερικανικό λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας του Μπανγκλαντές στις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα. Από σχεδόν ένα δισ. δολάρια κατάφεραν να μεταφέρουν 81 εκατ. δολάρια στις Φιλιππίνες.

Ενα από τα σενάρια των χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση στα συναλλαγματικά αποθέματα του Μπανγκλαντές ήταν η υποτιθέμενη μεταβίβαση κεφαλαίων στη μη κυβερνητική οργάνωση Shalika Foundation, που –με αυτήν την επωνυμία– δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των ΜΚΟ από τη Σρι Λάνκα, όπως τονίζεται από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian. Η λανθασμένη δακτυλογράφηση της λέξης «foundation» (οργάνωση) ως «fandation» έθεσε σε εγρήγορση τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η μεταφορά ακόμη 20 εκατ. δολαρίων.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν έχει δεσμευτεί για τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού, με στόχο την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας από ηλεκτρονικές επιθέσεις που μπορεί να πραγματοποιούνται από εφήβους, εγκληματικές οργανώσεις, τρομοκράτες και κατασκόπους άλλων χωρών.

Ενας από τους μεγαλύτερους στόχους των χάκερ είναι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Το 2014 παραβιάστηκαν τα συστήματα ασφαλείας των τραπεζικών ομίλων HSBC Holdings και JPMorgan Chase, με τους χάκερ να αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία εκατομμυρίων πελατών τους.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι ηλεκτρονικές επιθέσεις είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. «Μια επιτυχημένη επίθεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις για μια τράπεζα, το βρετανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία», ανάφερε η Τράπεζα της Αγγλίας στην επιστολή της προς το Blοomberg.

Τα συστήματα ασφαλείας αποτελούν προτεραιότητα για την Τράπεζα της Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών ελέγχων για να εντοπίζονται οι αδυναμίες των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων. «Στόχος είναι να τίθεται το ζήτημα, χωρίς όμως να προκαλείται πανικός», σχολίασε ο Αλεξ Μέντες, συνιδρυτής της Remona, μιας εταιρείας ασφαλείας στο διαδίκτυο, με έδρα το Λονδίνο. Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν έδωσε στοιχεία για τις περιπτώσεις που δέχθηκε επιθέσεις από χάκερ ή για τα χρήματα που έχει δώσει σε εταιρείες ασφαλείας που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.