ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποζημίωση 3,3 δισ. ευρώ ζητούν από Volkswagen 278 θεσμικοί επενδυτές

Αποζημίωση 3,3 δισ. ευρώ ζητούν από Volkswagen 278 θεσμικοί επενδυτές

Συλλογική αγωγή εις βάρος της Volkswagen κατέθεσαν 278 θεσμικοί επενδυτές από όλον τον κόσμο, ζητώντας αποζημίωση 3,3 δισ. ευρώ εξαιτίας της αδυναμίας της να ενημερώσει εγκαίρως την αγορά περί του σκανδάλου εκπομπής ρύπων. Πρόκειται για τη σοβαρότερη δικαστική διεκδίκηση που αφορά την εταιρεία στη Γερμανία, ενώ έχει προηγηθεί σωρεία αγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και αποκαλύφθηκε η απάτη πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Η εταιρεία είχε τοποθετήσει στα πετρελαιοκίνητα οχήματά της στην αμερικανική αγορά «έξυπνο» λογισμικό, το οποίο αντιλαμβανόταν πότε διεξάγεται επίσημη μέτρηση στις εκπομπές ρύπων και τότε εξέπεμπε ποσότητες συμβατές με τα νομοθετημένα όρια. Ωστόσο, σε κανονικές συνθήκες δρόμου οι εκπομπές ήταν κατά πολύ υψηλότερες.

Αναδρομή

Πριν από έξι μήνες η Volkswagen παραδέχθηκε ότι τοποθέτησε το προαναφερθέν λογισμικό για να εξαπατήσει τις Αρχές. Αυτό αφορούσε 11 εκατομμύρια πετρελαιοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα σε όλον τον κόσμο. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 70 αγωγές στη Γερμανία, πέραν της τελευταίας, και οι ενάγοντες ζητούν αποζημιώσεις από 600 έως και 2 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειές τους σε μετοχές της Volkswagen. Αγωγές κατατέθηκαν και στις ΗΠΑ από οδηγούς αυτοκινήτων της εταιρείας, ενώ διεξάγονται και έρευνες για να διαπιστωθούν και πιθανές ποινικές ευθύνες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία, σημειωτέον, είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο στη Γηραιά Ηπειρο.

Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο γερμανικός όμιλος δεν δέχθηκε να υπάρξει εξωδικαστική διευθέτηση με τους 278 θεσμικούς επενδυτές, όπως δήλωσε ο δικηγόρος τους Αντρέας Τούλιπ. Μόλις γνωστοποιήθηκε η είδηση για την αγωγή, η τιμή της μετοχής της Volkswagen στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης απώλεσε 2,9% της αξίας της στα 112,20 ευρώ. Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο, η τιμή της μετοχής είχε κατακρημνιστεί 40%, ενώ από τις αρχές του 2016 και μέχρι σήμερα οι απώλειες είναι της τάξεως του 16%. Οπως επισημαίνουν με ψυχραιμία αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, «η μετοχή της Volkswagen σαφώς και εμπεριέχει μία θεμελιώδη αξία, ωστόσο επικρατεί διάχυτη αβεβαιότητα για όλες τις δυνητικές αξιώσεις, οι οποίες πιθανώς να εγερθούν κατά της εταιρείας, οπότε και οι επενδυτές δείχνουν διστακτικοί». Τα σχετικά αναφέρει η Σάσα Γκόμελ, αναλύτρια της Commerzbank στη Φρανκφούρτη.

Η επίσημη αποκάλυψη από τις αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου πέρυσι και επισήμως η Volkswagen το ανακοίνωσε στις 22 του μηνός. Απαντώντας σε άλλες αγωγές, οι οποίες εκκρεμούν και αφορούν την καθυστερημένη αντίδρασή της στην ενημέρωση αγοράς και επενδυτών, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι έπραξε σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες και στα σωστά χρονικά πλαίσια. Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι της αυτοκινητοβιομηχανίας ανέφεραν ότι πριν δημοσιοποιηθεί το σκάνδαλο, είχαν ληφθεί μέτρα να περιοριστεί ο αντίκτυπός του και τα μέτρα αυτά είναι τα συνηθισμένα σε τέτοιες περιπτώσεις. Εξ ου και αρχικά δεν είχε επηρεαστεί η τιμή της μετοχής της VW.

Ενάγοντες

Μεταξύ των 278 θεσμικών επενδυτών στην τελευταία αγωγή κατά του γερμανικού κολοσσού συμπεριλαμβάνονται όμιλοι από την Αυστραλία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, κ.ά. Σε αυτούς συγκαταλέγονται 17 γερμανικοί οίκοι διαχείρισης επενδύσεων, ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Συνταξιοδοτικό Σύστημα Δημοσίων Υπαλλήλων Καλιφόρνιας (CPERS). Μία άλλη αγωγή, η οποία κατατέθηκε από 20 θεσμικούς επενδυτές, αφορά αποζημίωση 1 δισ.ευρώ και πλέον. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες έδωσε ο δικηγόρος Αντρέας Τούλιπ, οι 20 επενδυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταθέσουν και επιπρόσθετη αγωγή. Η εταιρεία του κ. Τούλιπ έχει εκπροσωπήσει επενδυτές σε πολλές περιπτώσεις στη Γερμανία, οι οποίες αφορούσαν την άκαιρη και ελλιπή ενημέρωση των διεθνών κεφαλαιαγορών εκ μέρους εισηγμένων εταιρειών. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία του έχει εκπροσωπήσει επενδυτές κατά της Porsche, που διεκδικούν αποζημίωση 2,6 δισ. ευρώ.