ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς συγχώνευση τα χρηματιστήρια Λονδίνου – Φρανκφούρτης

Προς συγχώνευση τα χρηματιστήρια Λονδίνου – Φρανκφούρτης

Συγχώνευση μεταξύ ίσων είναι αυτή ανάμεσα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Deutsche Boerse), ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία ενός κολοσσού 21 δισ. στερλινών ή 26,72 δισ. ευρώ έως τα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου. Εφόσον υλοποιηθεί η συμφωνία, η νέα εταιρεία συμμετοχών UK TopCo θα ελέγχει τα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου και του Μιλάνου, το οποίο ανήκει στο LSE, παρουσιάζοντας τα υψηλότερα έσοδα σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Φέτος, ειδικότερα, τα συνδυασμένα έσοδά τους προβλέπεται να φθάσουν τα 4,7 δισ. ευρώ από τη διαπραγμάτευση μετοχών, ομολόγων και παραγώγων, αλλά και από την εκκαθάριση και τον διακανονισμό συναλλαγών. Υπολογίζεται, επίσης, πως θα επιτευχθεί εξοικονόμηση κόστους 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, οι μέτοχοι του Deutsche Boerse θα ελέγχουν το 54,4% της νέας εταιρείας και το υπόλοιπο 45,6% θα περάσει στα χέρια των μετόχων του LSE. Πρόεδρος θα είναι ο Ντ. Μπράιντον, νυν πρόεδρος του LSE. Καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου θα αναλάβει ο νυν επικεφαλής του Deutsche Boerse Κ. Κένγκετερ. Περίπου το 30% των συνδυασμένων εσόδων θα προέρχονται από τη Βρετανία, το 15% από τη Γερμανία, το 30% από την υπόλοιπη Ευρώπη, το 19% από τη Βόρειο Αμερική και το 6% από τον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως την Ασία.

Εχουν περάσει σχεδόν 16 χρόνια από τότε που το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκανε την πρώτη απόπειρα για την εξαγορά του LSE. Αναλυτές της αγοράς προεξοφλούν ότι η κίνηση αυτή ενδεχομένως να πυροδοτήσει πόλεμο αντιπροσφορών από τον όμιλο Intercontinental Exchange, ο οποίος ελέγχει και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των LSE και Deutsche Boerse: «Ο συνδυασμός των χρηματιστηρίων στο Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και το Μιλάνο θα παρέχει μια πλατφόρμα χρηματοδότησης και ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και έναν ελκυστικό προορισμό για τις ασιατικές και τις αμερικανικές εταιρείες που αναζητούν επενδυτές και κεφάλαια».