ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαύρη» χρονιά το 2015 για τα hedge funds

«Μαύρη» χρονιά το 2015 για τα hedge funds

Η διακοπή λειτουργίας επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) αγγίζει τα υψηλά επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Συγκεκριμένα, το 2015 έβαλαν «λουκέτο» περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια από κάθε άλλη χρονιά μετά το 2009, καθώς έκλεισαν 979, εν συγκρίσει με 864 το 2014.

Τα σχετικά στοιχεία αναφέρει η Hedge Fund Research. Επιπλέον, το τέταρτο τρίμηνο του 2015 άρχισαν να δραστηριοποιούνται τα λιγότερα επενδυτικά κεφάλαια από το 2009. Ηταν 183 το διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, εν συγκρίσει με τα 269 που άνοιξαν τις πύλες τους το τρίτο τρίμηνο. Το παρελθόν έτος, όπως φαίνεται στα πορίσματα της Hedge Fund Research, πολλά εμβληματικά ονόματα του χώρου υπέστησαν σημαντικές ζημίες.

Τον Δεκέμβριο, ειδικότερα, αρκετά hedge funds μετατράπηκαν σε οικογενειακά γραφεία, συμπεριλαμβανομένων του Blue Crest τoυ διαχειριστή κεφαλαίων Μάικλ Πλατ και του Seneca Capital του Νταγκ Χις. Τα δε επενδυτικά κεφάλαια Lucidous Capital Partners διέκοψαν ολοκληρωτικά τις δραστηριότητές τους. Το τι ακριβώς συνέβη στους πελάτες των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου το καταγράφουν σε σχετικό άρθρο οι Financial Times. Ο πρόεδρος της Hedge Fund Research Κένεθ Χάιντζ επισημαίνει ότι άρχισαν να ανησυχούν για το ρίσκο και να επιδεικνύουν λιγότερη υπομονή το δεύτερο εξάμηνο του 2015 για τις περιορισμένες αποδόσεις, εξ ου και ζητούσαν την επιστροφή των επενδύσεών τους από τα προβληματικά hedge funds.

Ειδικά τον Ιανουάριο τα περιουσιακά στοιχεία των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου μειώθηκαν κατά 64,7 δισ. δολάρια, φθάνοντας κάτω από τα επίπεδα των 3 τρισ. δολαρίων, πρώτη φορά από τον Μάιο του 2014. Τέλος, όπως αναφέρει η εταιρεία δεδομένων eVestment, τον Φεβρουάριο του 2015, μήνα που παραδοσιακά σημειώνονται μεγάλες εισροές, τοποθετήθηκαν στα διεθνή hedge funds σχεδόν 3 δισ. δολάρια, ενώ τον Φεβρουάριο του 2014 είχαν τοποθετηθεί τα υπερεξαπλάσια, δηλαδή 18,6 δισ. δολάρια.