ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Ξεπέρασε τα 463 δισ. δολάρια ο ετήσιος όγκος συναλλαγών της Alibaba

Κίνα: Ξεπέρασε τα 463 δισ. δολάρια ο ετήσιος όγκος συναλλαγών της Alibaba

Η κινεζική εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding ανακοίνωσε σήμερα ότι ο συνολικός όγκος συναλλαγών της ξεπέρασε τα 3 τρισ. γουάν (463 δισ. δολάρια) για την ετήσια χρήση έως τα τέλη Μαρτίου, κάτι που αποτελεί ορόσημο για την εταιρία παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης της.

Περίπου δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη του τρέχοντος οικονομικού έτους, τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν μια αύξηση της τάξης του 23% από τα 2,44 τρισ. γουάν σε ακαθάριστο όγκο εμπορεύματος (GMV) που είχε ανακοινώσει η Alibaba για την προηγούμενη ετήσια χρήση – μια σημαντική επιβράδυνση από το 46% που είχε ανακοινωθεί για την χρήση έως τον Μάρτιο του 2015.

Η Alibaba έχει επιδιώξει να φέρει περισσότερους ξένους πωλητές στις πλατφόρμες του διαδικτυακού της εμπορίου και να διεισδύσει στην τεράστια και σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη καταναλωτική αγορά των μη αστικών περιοχών της Κίνας.

Σε ανάρτησή του στο μπλογκ της εταιρίας, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Τζο Τσάι έγραψε ότι τα αυξανόμενα μεγέθη της εταιρίας αποτυπώνουν την μεταστροφή της Κίνας από την ανάπτυξη που επικεντρώνεται στις επενδύσεις και τις εξαγωγές προς την κατανάλωση και τις υπηρεσίες, με την Alibaba να βρίσκεται «στην καρδιά αυτής της νέας οικονομίας».

Για τους αναλυτές, ο ακαθάριστος όγκος εμπορεύματος αποτελεί σημαντικό μέγεθος για την ανάπτυξη της εταιρίας. Ο Τσάι, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι ο δείκτης GMV, που έχει τριπλασιαστεί από το 2012, καθίσταται ολοένα και λιγότερο σημαντικό σε ότι αφορά την μέτρηση της επιτυχίας της εταιρίας. Τον Ιανουάριο, η Alibaba είπε ότι ο δείκτης GMV αυξήθηκε κατά 23% το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση στα 964 δισ. γουάν – ο χαμηλότερος ρυθμός τριμηνιαίας ανάπτυξης τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια.

Τα μεγέθη ανάπτυξης της Alibaba, ωστόσο, έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής τα τελευταία χρόνια, με κάποιες εταιρίες να υποστηρίζουν ότι ο όμιλος δεν καταβάλει αρκετές προσπάθειες για να δώσει τέλος στην εκτεταμένη πώληση πλαστών προϊόντων στις πλατφόρμες της και να επιλύσει το πρόβλημα των ψεύτικων παραγγελιών.