ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στην Telecom Italia υπό τις πιέσεις της Vivendi

Αλλαγές στην Telecom Italia υπό τις πιέσεις της Vivendi

Παραιτήθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Telecom Italia, Μάρκο Πατουάνο, καθώς η Vivendi, η οποία είναι ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας, εντείνει την πίεση που ασκεί στην ιταλική εταιρεία.

Οι μετοχές της Telecom Italia έκλεισαν χθες με άνοδο 4%, ενώ τον τελευταίο μήνα έχουν ενισχυθεί συνολικά κατά 24%, σημάδι ότι οι επενδυτές είχαν ποντάρει ότι οι αυξημένη πίεση που ασκούσε η Vivendi θα οδηγούσε σε αλλαγή διοίκησης και σε γενικότερη αναδιάρθρωση της εταιρείας. Σήμερα η γαλλική Vivendi κατέχει μερίδιο 24,9% στην Telecom Italia και ο πρόεδρός της, Βενσάν Μπολορέ, πιέζει εδώ και μήνες για περικοπές δαπανών στην ιταλική εταιρεία. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για σχέδιο συγχωνεύσεων και συνεργασιών του κ. Μπολορέ ώστε να ανταγωνιστεί το Sky και το Netflix στην Ευρώπη. «Η Vivendi προσπαθεί να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία ΜΜΕ στη Νότια Ευρώπη», λέει στο Reuters τραπεζίτης που ασχολείται με τον τηλεπικοινωνιακό τομέα, προσθέτοντας ότι η γαλλική εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική Mediasat και την ισπανική Telefonica. «Στόχος του Μπορορέ είναι να ενώσει Γαλλία-Ιταλία-Ισπανία», προσθέτει.

Ακόμη ένα σημάδι της ενεργού ανάμειξης του κ. Μπολορέ στην ιταλική επιχειρηματική σκηνή είναι οι συζητήσεις που έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με πηγές του Reuters, ώστε να εξαγοράσει τη μονάδα καλωδιακής τηλεόρασης της Mediasat του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Χθες η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής μεταξύ Vivendi και Mediasat και ότι η συμφωνία περιλαμβάνει την ανταλλαγή μετοχών. Εκπρόσωποι Τύπου και από τις δύο εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση. Σύμφωνα με αναλυτές και τραπεζίτες, η Vivendi, η οποία διαθέτει 6,4 δισ. ευρώ σε μετρητά, ενδέχεται τελικά να σκοπεύει να αποκτήσει τον έλεγχο της Mediasat και να τη συγχωνεύσει με την Telecom Italia ώστε να δημιουργήσει μια πλήρη εταιρεία ΜΜΕ και τηλεπικοινωνιών. Οσον αφορά τον μελλοντικό επικεφαλής της Telecom Italia, προς το παρόν εκφράζονται μόνο εικασίες, αν και ο κ. Μπολορέ αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του επόμενου διευθύνοντος συμβούλου.

Μια επιλογή είναι να αναλάβει ως μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος ο πρόεδρος της Telecom Italia, Τζουζέπε Ρέτσι. Αλλη επιλογή είναι ο κ. Φλάβιο Κατανέο, επικεφαλής της ιταλικής εταιρείας σιδηροδρόμων NTV και μέλος του Δ.Σ. της Telecom Italia, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση ελεγχόμενων από το κράτος εταιρειών όπως ο τηλεοπτικός σταθμός RAI και η Terna.