ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εταιρείες αναψυκτικών κατά Βρετανίας για τη φορολόγηση στη ζάχαρη

Εταιρείες αναψυκτικών κατά Βρετανίας για τη φορολόγηση στη ζάχαρη

Αμφιλεγόμενη αποδεικνύεται η νέα φορολογία για τη ζάχαρη στα αναψυκτικά, η οποία προβλέπεται στον τελευταίο προϋπολογισμό της Βρετανίας για το 2016. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η κλαδική ένωση των εταιρειών αναψυκτικών της χώρας (British Soft Drinks Association) αναμένει αφενός διευκρινίσεις για τη νέα επιβάρυνση από τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, αφετέρου εξετάζει κάθε ενδεχόμενη αντίδρασή της. Μία από τις πιθανές κινήσεις για τις Coca-Cola και A.G. Barr είναι να υποβάλουν μήνυση κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι τα αναψυκτικά συνιστούν έναν από τους κύριους λόγους παιδικής παχυσαρκίας, η οποία πλήττει το 28% των παιδιών ηλικίας 2-15 ετών και το 62% των ενηλίκων στη Βρετανία.

Περιεκτικότητα

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται φόρος στα αναψυκτικά με περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία υπερβαίνει τα 5 γραμμάρια ανά 100 ml. Ο σχετικός συντελεστής θα αυξάνεται όταν η περιεκτικότητα ξεπερνά τα οκτώ γραμμάρια ζάχαρης. Η νέα φορολογία θα τεθεί σε ισχύ από το 2018, και ο Τζορτζ Οσμπορν προσβλέπει στο να αποκομίσει 520 εκατομμύρια στερλίνες, τα οποία θα διατεθούν σε αθλητικές δραστηριότητες για τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού και στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. «Αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο προϋπολογισμός πράττουν ορθά για την επόμενη γενιά, ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολο ή αμφιλεγόμενο είναι αυτό», τόνισε ο κ. Οσμπορν. «Δεν μπορείς να έχεις έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη χώρα, εάν δεν διαθέτει και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την υγεία των παιδιών μας».

Σε διαμετρικά αντίθετο σημείο βρίσκονται οι άμεσα θιγόμενοι. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της ένωσης βρετανικών εταιρειών αναψυκτικών, Γκάβιν Πάρτινγκτον, «σήμερα όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ο κλάδος χρειάζεται διευκρινίσεις και λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει αυτός ο φόρος, τι ακριβώς εξαιρείται και τι όχι. Σε αυτό το στάδιο τίποτα δεν αποκλείεται». Σε δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων αναφέρεται πως ούτε η Coca-Cola ούτε η A.G. Barr απορρίπτουν την πιθανότητα να κινηθούν νομικά κατά της κυβέρνησης. «Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για την εισφορά και το πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να την εφαρμόσει», ανακοίνωσε η πρώτη, ενώ η δεύτερη δήλωσε «εξαιρετικά απογοητευμένη».

Σε άλλο μήκος κύματος κινήθηκε ο διάσημος Βρετανός σεφ Τζέιμι Ολιβερ, ο οποίος έχει αποδυθεί σε μία μεγάλη εκστρατεία για να διδάξει σε παιδιά και νέους στη Βρετανία τα οφέλη της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. «Τα καταφέραμε», έγραψε στον λογαριασμό του στο Ιnstagram. «Eίναι θαρραλέο βήμα, έχει λογική και υποστηρίζεται από όλους τους λογικούς ανθρώπους. Η είδηση είναι καταπληκτική». Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η παχυσαρκία, η οποία οφείλεται και στην κατανάλωση αναψυκτικών και είναι διαδεδομένη στη Βρετανία, συνδέεται με σοβαρές ασθένειες. Κατά τον υπουργό Οικονομικών, η αντιμετώπισή τους σημαίνει δαπάνες 27 δισ. λιρών, δηλαδή το 50% του προϋπολογισμού του συστήματος υγείας της χώρας.