ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 275 δισ. δολάρια τo οικονομικό κόστος του πολέμου στη Συρία

Στα 275 δισ. δολάρια τo οικονομικό κόστος του πολέμου στη Συρία

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία, το κόστος της αιματηρής εμφύλιας σύρραξης ανέρχεται στα 4,5 δισ. δολάρια κάθε μήνα, με τις σημαντικότερες οικονομικές απώλειες να καταγράφονται στους τομείς της παραγωγής, των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης. Αυτά είναι μερικά από τα αποκαλυπτικά στοιχεία που κομίζει πρόσφατη έρευνα που εκπόνησε η διεθνής ΜΚΟ World Vision International, σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρεία Frontier Economics, τα οποία παρουσιάζει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Σύμφωνα με την έρευνα, το συνολικό κόστος από το 2011 ανέρχεται στα 275 δισ. δολάρια, ενώ, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί έως το 2020, αναμένεται να ανέλθει στα 1,3 τρισ. δολάρια. «Αυτά τα 275 δισ. είναι χαμένα χρήματα. To ποσό αυτό δεν πρόκειται να αναπληρωθεί ποτέ, δεν θα επενδυθεί ποτέ στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη, στο περιβάλλον, στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για τα παιδιά», αναφέρει η Κόνι Λένενμπεργκ, επικεφαλής του Προγράμματος Μέσης Ανατολής της World Vision International. Ακόμη και στο υποθετικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο πόλεμος θα τελειώσει το 2016, το κόστος αναμένεται να κινηθεί από 448 έως και 689 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά πολύ το μέχρι τώρα κόστος του πολέμου, κι αυτό εξηγείται από το ότι η ήδη κατεστραμμένη οικονομία της Συρίας κάθε χρόνο πλήττεται ολοένα περισσότερο, ενώ θα αργήσει πολύ μέχρι να ανακτήσει τη χαμένη παραγωγικότητά της.

«Το ποσό αυτό είναι 140 φορές μεγαλύτερο από το ποσό που προκρίνουν ως αναγκαίο ο ΟΗΕ και άλλες διεθνείς οργανώσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης εντός της Συρίας και 100 φορές μεγαλύτερο από το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει η έρευνα, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα νούμερα αντιστοιχούν στο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο υπολογίζεται ότι το συριακό ΑΕΠ θα επανέλθει στα επίπεδα προ 2011 ύστερα από δεκαπέντε χρόνια.