ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στροφή στα ομόλογα της περιφέρειας

Στροφή στα ομόλογα της περιφέρειας

Στα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης στρέφονται οι επενδυτές που αναζητούν ελκυστικές αποδόσεις. Οι αποδόσεις στον πυρήνα, με επίκεντρο τη Γερμανία που είναι η ισχυρότερη και «υγιέστερη» δημοσιονομικά οικονομία στην Ευρωζώνη, κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα εάν όχι σε αρνητικό πρόσημο. «Η προοπτική υψηλότερων αποδόσεων στην περιφέρεια είναι θετική», σχολιάζει ο Νικ Γκάρτισαϊντ, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της JPMorgan Asset Management. Ο ίδιος εκτιμά πως τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα είναι από τις λιγοστές επενδύσεις στην Ευρωζώνη που μπορούν να σημειώσουν αποδόσεις της τάξεως του 5% μέχρι τα τέλη του 2016. Σημειωτέον, ότι το ένα τρίτο των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη παρουσιάζει ήδη αρνητικές αποδόσεις σε μια αγορά που υπάρχει μεγάλη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times που στηρίζεται σε στοιχεία της JPMorgan Asset Management.

ΕΚΤ

Λαμβανομένης υπόψη της επέκτασης των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για ακόμη πιο υποτονικές αποδόσεις στα ομόλογα των δημοσιονομικά ισχυρών χωρών-μελών, οι επενδυτές δεν έχουν πολλές επιλογές για να εξασφαλίσουν κέρδη. Μπορούν είτε να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, είτε σε ομόλογα κρατών με υψηλότερο χρέος και πιο περίπλοκη δημοσιονομική κατάσταση σε σχέση με τη Γερμανία, όπως είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Οι πτωτικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη αναμένεται να ενταθούν διότι η προσφορά εκτιμάται πως θα είναι χαμηλότερη από πέρυσι. Την ίδια ώρα η ζήτηση είναι υψηλότερη ειδικότερα έπειτα από την απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει το μηνιαίο πρόγραμμα αγοράς τίτλων, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων, κατά 20 δισ. ευρώ στα 80 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι νέες εκδόσεις ομολόγων στην Ευρωζώνη εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν φέτος στα 744 δισ. ευρώ από τα 790 δισ. ευρώ το 2015.

«Η τελευταία κίνηση της ΕΚΤ αναγκάζει τους επενδυτές να αναζητήσουν ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας ή να αυξήσουν την έκθεσή τους σε συγκεκριμένες χώρες», δηλώνει ο Λόρενς Μούτκιν, επικεφαλής στρατηγικών επιτοκίων στην BNP Paribas. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας διαμορφώθηκαν στο 0,021%. Αρκετά υψηλότερες ήταν, παράλληλα, οι αποδόσεις των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων, καθώς έφθασαν στο 1,25%, 1,517% και 2,76%, αντίστοιχα.

Επιδόσεις

Οι οικονομίες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης συνεχίζουν να παρουσιάζουν χαμηλότερες επιδόσεις από τον πυρήνα παρά την πάροδο μιας 17ετίας από τότε που υιοθετήθηκε πρώτη φορά το ευρώ, σχολιάζουν οι Financial Times. Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη διαφοροποίηση του οικονομικού προφίλ μεταξύ των κρατών-μελών, ενώ διαδραματίζονται και επιμέρους πολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι το δημόσιο χρέος στη Γερμανία περιορίζεται στο 74,9% του ΑΕΠ όταν στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία ανέρχεται στο 99,3%, 132,3% και 130,2% του ΑΕΠ τους, αντίστοιχα. Σε ένα περιβάλλον μεγάλης αποστροφής του επενδυτικού κινδύνου, αισθητή είναι η πτώση των αποδόσεων ακόμη και στα 30ετή γερμανικά ομόλογα, από το 1,492% τέλη του 2015 στο 0,9184% χθες. Εκτός της πολιτικής των αρνητικών επιτοκίων που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας, της Ευρωζώνης, της Ελβετίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, που δημιουργούν ένα περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων, οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους και δεν επιδιώκουν την έκθεση σε υπερβολικό ρίσκο.