ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρότερη ανάπτυξη προβλέπουν στη Γερμανία

Μικρότερη ανάπτυξη προβλέπουν στη Γερμανία

Σε μικρή υποβάθμιση των προβλέψεών τους για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας φέτος προχώρησαν οι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης, επικαλούμενοι τις παγκόσμιες οικονομικές αβεβαιότητες που θα επιβαρύνουν οριακά το εμπόριο.

Οι Γερμανοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως η ανάπτυξη της οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 1,5% το 2016, έναντι 1,6% της προηγούμενης εκτίμησης. Αιτία της υποβάθμισης του στόχου συνιστά το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον, το οποίο δεν αναμένεται να ανακάμψει ούτε το επόμενο έτος. Σχετικά με τον πληθωρισμό, θεωρεί ότι θα διαμορφωθεί στο 0,3% έναντι 1,2% της προηγούμενης εκτίμησης, λόγω των μειωμένων τιμών σε ενέργεια και πετρέλαιο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Σοφών, η οικονομία θα συνεχίσει να ωθείται από την κατανάλωση, την υγιή αγορά εργασίας, τις υψηλότερες κρατικές δαπάνες και την επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Kύριος τροφοδότης της γερμανικής οικονομίας θα παραμείνει η εγχώρια κατανάλωση, η οποία δέχεται ώθηση από την εύρωστη αγορά εργασίας και την ενισχυτική πολιτική της ΕΚΤ. Ωστόσο, η Επιτροπή βλέπει αδύναμες οικονομικές προοπτικές της Κίνας και των υπόλοιπων αναδυόμενων αγορών.